Опит за рекорд за най-дълга мартеница в Русе 19.02 | 10:55

Ученички ще преплетат бели и червени конци, с които ще окичат Дунав мост

От Цанка Донкова

Три ученички от ОУ "Любен Каравелов" в Русе плетат мартеница, с която ще се опитат да подобрят досегашния рекорд. До момента мартеницата е дълга 8500 метра, съобщи директорът на училището Росица Рангелова.

Седмокласничките Мирослава, Славена и Анастасия започнали да плетат мартеницата от 1 март миналата година. Работата продължава и в момента, като до седмица дължината на червено-бялата нишка ще нарасне. Рангелова обясни, че предишният рекорд е на деца от СОУ "Христо Ботев" в Нова Загора. Тяхното постижение е 5030,30 метра.

"Опитът за рекорд ще бъде направен на 28 февруари в двора на училището, като сме спазили изискванията на Гинес. Екип, който трябва да потвърди рекорда, вече е уговорен", заяви директорът на ОУ "Любен Каравелов" и допълни, че той включва нотариус, геодезист, който да измери дължината на мартеницата, представител на Задругата на майсторите, който да докаже, че мартеницата е изработена ръчно, а не машинно, както и фотограф, който да документира опита.

На следващия ден - 1 март, ще бъде организирано тържество на Дунав мост, като идеята е на него да присъстват и деца от Румъния, допълва БТА.

Всички заедно ще увият мартеницата около парапетите на съоръжението. Двата ѝ края завършват с Пижо и Пенда, които ще останат от двете страни на реката.

Рангелова каза още, че тази година се навършват 60 години от откриването на Дунав мост и това ще бъде символичен старт на тържествата по повод на неговата годишнина.

Водещи