Оправдаха окончателно братята Маргини 23.02 | 15:35

Братята Красимир и Николай Маринови бяха подсъдими за подготовка на 3 убийства

От Кремена Бедерева

Върховният касационен съд окончателно оправда братята Красимир и Николай Маринови - Маргините. Това съобщиха от ВКС. Те бяха подсъдими за подготовката на три убийства.

Според Софийски градски съд, наказателна колегия, 17а състав е признал подсъдимите К. А. М. и Н. А. М. за невиновни в това, че за периода юни до 17.09.2005 год. в град София в съучастие като подбудители с подсъдимите Б. И., Ст. Р., Св.К., Ив.К., В.Т. като съизвършители да са извършили приготовление за три предумишлени убийства – на И. Т. Т., на Н. А. Д. и на Л. С. Г., гласи решението на съда.

Според обвиненията подсъдимите са си набавили два леки автомобила, огнестрелни оръжия - пистолет с неустановена марка и пистолет марка "В.”, бойни патрони и парични средства. Те са установили адреса, начина на придвижване на лицето. Разпределили са участието си в делото и в крайна сметка убийството е следвало да бъде извършено от лице, действащо по поръчение и по начин и със средства, опасни за живота на повече от едно лица. Но съдът прецени, че те нямат вина по тези обвинения.

Съдът е оправдал подсъдимите и по обвиненията, че са образували и ръководили организирана престъпна група, която е била въоръжена и създадена да върши престъпления с участници в групата Б.И., Ст.Р., Св.К., Ив.К. и В.Т., както и за съучастие като съизвършители с Б.И., Ст.Р., Св.К., Ив.К., В.Т. Според обвиненията тогва са придобили, държали и предали огнестрелни оръжия - два пистолета и боеприпаси, без да имат за това надлежно разрешение.

Съдът е признал подсъдимия И. С. К. за невиновен в това, че в периода юни-17.09.2005 год. в град София, в съучастие като съизвършител с Б.И., Ст.Р., Св.К., В.Т. и подбудители Кр.М. и Н.М., да е извършил приготовление за три предумишлени убийства – на Ив.Т., на Н.Д. и на Л.Г. Според обвиненията, И.К си е набавил два леки автомобила, два пистолета и боеприпаси, парични средства, установил е адресите и начина на придвижване на лицата, разпределил е участието в деянието, като убийствата е следвало да бъдат извършени по начин и със средства опасни за живота на мнозина - огнестрелни оръжия, с користна цел и от лице, действащо по поръчение и в изпълнение на решение на организирана престъпна група.

iNews припомня, че делото срещу Красимир Маринов-Големия Маргин трябваше да се гледа от новия специализиран наказателен съд, след като години наред бе протаквано заради здравословни проблеми на подсъдимите.

Софийска градска прокуратура бе повдигнала обвинение на Красимир Маринов - Големия Маргин за ръководенето на организирана престъпна група в курортния комплекс "Слънчев бряг", която в периода 2009-2010 година е разпространявала наркотици.

Предстоеше прецизиране на обвиненията на още 14 участници в организираната престъпна група, сред които е и Стефан Бонев-Сако.

През юли миналата година разследването срещу Красимир Маринов бе възстановено след петмесечно прекъсване. Върховният касационен съд прецени, че има достатъчно данни разследването да продължи.

Големия Маргин и Сако бяха обвинени за наркобандата малко след убийството на скандалния радиоводещ Боби Цанков, но до дело не се стигна, след като обвинителният акт беше върнат на прокуратурата за отстраняване на пропуски в разследването.

Братята Красимир и Николай Маринови бяха оправдани на две инстанции за това, че са поръчали убийствата на бизнесмените Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов, както и срещу ген. Любен Гоцев. Очаква се по това дело да се произнесе окончателно и ВКС.

От прокуратурата официално съобщиха, че има нови доказателства, които не могат да бъдат съобщени, тъй като били секретни. От решението на ВКС стана ясно, че повод за предприетата от прокуратурата стъпка са показанията на трима анонимни свидетели.

В спецсъда вече са внесени първите 10 дела, които ще бъдат гледани от спецмагистратите, информират още от прокуратурата.

Водещи

Най-четени