Орбан идва у нас, за да види как пазим границата 09.09 | 11:12

Късно снощи Борисов обсъди с него, както и с Меркел и с Вучич, проблемите на Европа с бежанците

От iNews.bg

Унгарският премиер Виктор Орбан ще дойде на официално посещение у нас. Това ще се случи следващата седмица. Той ще бъде у нас на 13 и 14 септември и заедно с нашия премиер Бойко Борисов ще посети българо-турската граница, за да види как страната ни се бори срещу мигрантската вълна. Унгарският министър-председател ще може да види и оградата, която до момента е изградена и да сравни съоръжението с това, което страната му издигна по своята граница със Сърбия.

За посещението Борисов и Орбан се договориха късно снощи по време на телефонен разговор. Основният повод за него бяха бежанците и предстоящата на 16 септември среща на лидерите на държавите-членки в Братислава. Двамата премиери се обединиха около мнението, че в словашката столица трябва да се проведат важни дискусии за състоянието на ЕС на фона на излизането на Великобритания от Общността, както и все по-засилващата се миграционна вълна. Борисов потвърди тезата си, че ще настоява за общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема с мигрантската вълна и адекватна защита на външните европейски граници.

В тази връзка отново снощи българският премиер проведе телефонен разговор и с германския канцлер Ангела Меркел. Двамата обсъдиха подготовката на срещата в Братислава и основната тема - мигрантската криза в Европа, както и необходимостта от намиране на единно европейско решение. ЕС и Турция трябва взаимно да решат проблемите си всички държави солидарно да положат усилия за изпълнение на постигнатите до момента договорености и поети ангажименти, подчерта Борисов по време на разговора си с Меркел.

Бежанската вълна бе основен акцент и в третия разговор на Борисов, който бе със сръбския му колега Александър Вучич. Двамата са разговаряли за мигрантската криза, както и за необходимостта от увеличаване на двустранните комуникации и сътрудничество за запазване на сигурността и спокойствието на гражданите в двете държави, предаде БГНЕС.

От кабинета на Вучич уточняват, че в телефонния разговор двамата са обсъдили двустранното сътрудничество в областта на енергетиката и изграждането на междусистемната газова връзка между Сърбия и България.

Водещи

Най-четени