Орешарски: Плевнелиев няма сериозни аргументи за ветото 15.08 | 15:15

По думите му социалните партньори, работодателските организации и синдикатите имат единодушно мнение, че актуализацията е необходима

От Кремена Бедерева

"Няма сериозни аргументи за ветото и се надявам, че ще бъде преодоляно. Мисля, че здравият разум го изисква", заяви министър-председателят Пламен Орешарски относно наложеното от президента частично вето върху актуализацията на бюджета.

По думите му социалните партньори, работодателските организации и синдикатите имат единодушно мнение, че актуализацията е необходима.

Според Орешарски в становището на президента се вижда "или учудващо непознаване на бюджетна материя, или умишлено манипулиране".

"Надявам се утре преодоляването на ветото да бъде факт, за да можем действително да променим някои политики, които никой не харесваше последните три години и половина, в това число и ръководството на ГЕРБ, уволнявайки бившия съставител на този бюджет", допълни Пламен Орешарски.

Той каза още, че не се изменя лимитът на нетния дълг, което означава, че няма да има нов дълг. Единият милиард, който предстои да се емитира, е дълг, с който ще се изплатят стари дългове. Това не е дълг на нетна основа, обясни министър-председателят.

Днес той присъства на празника Успение Богородично в Троянския манастир по покана на патриарх Неофит. На срещата с партиарха двамата са разговаряли за проблемите на църквата, за помощта, която държавата е оказвала и в миналото.

"Вярвам, че ще успеем да я оказваме и в бъдеще по отношение опазване на храмовете", каза още Орешарски.

Водещи

Най-четени