Основната версия за трагедията в Хитрино: Висока скорост на влака 11.12 | 10:46

Черните кутии на локомотива ще покажат точно какво се е случило

От iNews.bg

"Имам информация за превишена скорост на влаковата композиция в Хитрино, но тя трябва да бъде потвърдена". Това заяви по бТВ главният разследващ наНационална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Бисер Минчев, цитиран от Дарик.

Информацията е дошла от негови колеги, които са били на работа в този момент в Хитрино. "Те казват, че скоростта е била висока при влизане в гарата", допълва Минчев.

"Вчера беше свалена информацията от архивиращото устройството и на двата локомотива. Тя ще се разшифрова и тогава ще знаем колко точно е била скоростта на композицията", каза той. И допълни, че влакът трябва да се движи с до 40 км/ч, но не може да предположи колко е била.

Стрелочникът на гарата в Хитрино е заявил пред разследващите инцидента с взривилата се цистерна с газ, че при навлизането в гарата композицията се е движела с висока скорост - около 110 км/ч., предаде Нова телевизия. Той е един от сериозно пострадалите при експлозията и е настанен във Военноморската болница във Варна.

 

Бисер Минчев обясни, че се работи по множество версии, като не се изключва и тази за скъсване на вагоните. "Има скъсване между пети и шести вагон, дали е преди или след дерайлирането - това също е една от хипотезите", посочи той.

Предстои разследващите органи да разшифроват информацията от т.нар. черни кутии на локомотивите.

1820107

Припомняме, че трагедията на гарата в шуменското село Хитрино се случи рано в събота – малко след 5 часа сутринта. По първоначални данни товарна влакова композиция с цистерни с пропан-бутан е дерайлирала, след което е последвал мощен взрив, а по-късно и втори. Силната експлозия е помела над 20 къщи и сгради около гарата.

До вчера вечерта жертвите на трагичния инцидент в Хитрино бяха 7, а тежко пострадалите, включително и хората в критично състояние, бяха 29. В болници в Шумен и Варна извършват животоспасяващи операции. Много е възможно да има и още жертви, тъй като има опасения, че под руините на къщите има още хора.

Прокуратурата и националното следствие започнаха разследване на транспортно престъпление. Снощи бяха разпитани тримата машинисти на композицията и шефът на частната транспортна фирма "Булмарке", която е собственик на товарния влак.

"Вривът, който се е получил в Хитрино, е напълно необясним и мистериозен", каза управителят на "Булмаркет" Станко Станковпред bTV. И обясни, че компанията му се занимава с превоз на въглеводородни газове от 20 години и дори специалистите нямат обяснение за възникналия взрив.

"Логично е, когато пробивът стане в предната част на цистерната, оттам да стане експлозията, а посоката е точно обратната. В края на вчерашния ден допуснаха наши хора до вагоните, видяха състоянието на този вагон - той е разпран отдолу целия", поясни Станков.

"Разбрах, че на този прелез за тази година са станали четири инцидента", подчерта той.

По думите му и тримата машинисти на влаковата композиция са опитни и с достатъчно стаж във фирмата. Категорично обаче те да са били пияни, защото са минали през дрегер преди курса.

"При съдебен процес компанията ще понесе отговорността си, ако има вина. Ние сме отговорна и социална компания и във всички случаи ще помогнем на хората. Вероятно ще се свържем с кмета на селото и ще уточним някаква програма", обеща Станков.

Водещи

Най-четени