Осъдиха учител, блудствал с малолетни ученички 23.09 | 15:26

Окръжната прокуратура във Варна внесе протест срещу петгодишната ефективна присъда на даскала Свилен Кирчев

От iNews.bg

Варненският окръжен съд осъди на 5 години затвор 62-годишния Свилен Кирчев, блудствал с малолетни ученички, съобщи пресслужбата на Окръжния съд във Варна.

Кирчев ще изтърпи най-тежкото от определените му наказания при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативния съд Варна.

В периода септември 2012 г. и януари 2014 г. в село Царевци, Варненска област, учителят извършил действия с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на седем малолетни лица, които били негови ученички. Според изслушаните в съда показания на свидетели, учителят живеел на съпружески начала с директорката на училището.

При първото оплакване на ученичка от действията му, директорката повярвала на думите на учителя и не взела мерки.

След като Кирчев бил уволнен от училището в с. Царевци, той преподавал известно време в училище в Девня, стана известно в съдебната зала. Според неговите показания, към момента е безработен.

По време на съдебния процес седемте малолетни момичета, пострадали от блудствените действия на своя учител, бяха призовани да дадат показания пред съда. За да бъдат защитени правата им и да се избегне стреса от явяването в съдебна зала, те бяха изслушани от съдия чрез видеоконферентна връзка. Децата се намираха в друго помещение, заедно с родителите си, педагог, психолог и социален работник.

Съдът определи подсъдимият да заплати на законните представители на три от момичетата по 4000 лева или общо 12 000 лева, ведно със законната лихва. Тази сума е определена от ВОС като обезщетение за претърпените неимуществени вреди в резултат на деянието.

ВОС взе мярка за неотклонение по отношение на Кирчев парична гаранция в размер на 500 лева, тъй като няма реална опасност да се укрие до влизане на присъдата в сила. Мярката също може да бъде обжалвана или протестирана в законовия срок.

Днес Окръжната прокуратура във Варна внесе протест срещу петгодишната ефективна присъда на учителя Свилен Кирчев.

В съдебно заседание Окръжна прокуратура поиска много по-високи наказания за извършените тежки престъпления от учителя - за квалифицираните блудства - към средния размер на наказанието, предвидено в закона, а за престъпленията по член 149, ал. 1 от НК – към максималния размер от по 6 години.

Прокуратурата не е удовлетворена от размера на наложеното на подсъдимия Свилен Кирчев общо наказание, както и от определения първоначален общ режим на изтърпяването му в затворническо общежитие от открит тип. Според прокурорите наказанието е несправедливо ниско, тъй като не е отчетена високата степен на опасност и на престъпленията на извършителя. Затова Окръжна прокуратура – Варна, иска по-тежко наказание за подсъдимия.

 

 

 

Водещи

Най-четени