От 2019 г. започва създаването на новия градски център на Велико Търново 30.07 | 13:59

Подадените 62 проекта ще бъдат подредени в изложба

От iNews.bg

От 2019-а година стартира реализацията на най-мащабния в България проект – поетапното създаване на нов градски център на Велико Търново върху територия от 190 декара, колкото е площта на Старото военно училище. За целта, по инициатива на кмета Даниел Панов, Община Велико Търново обяви международен архитектурен конкурс за проектиране на експозиционен център – първата сграда в бъдещата централна градска част, както и за градоустройствени концепции за развитието, пространственото и устройственото планиране на цялата територия. В тази част участниците предлагат различни решения – голяма пешеходна зона, зелени площи, паркове и спортни зони, музеи и туристически атракции.

Общо 62 идейни проекта за експозиционен център и концепции за градоустройствено решение бяха подадени от архитекти от цял свят. Разработките бяха оценявани от 9-членно жури, чийто председател бе проф. Георги Станишев. Членове на комисията бяха също архитектите проф. Андрю Йеомен /Великобритания/, проф. Доминик Роялд /Франция/, Хеле Джул /Дания/, Андреа Д‘Антраси /Италия/, Андрей Чернихов /Русия/, Николай Малаков, Юрий Любомирски и Лора Бъчварова /България, Велико Търново/.

На първо място авторитетното жури от архитекти от шест държави класира проекта на арх. Клаудио Нарди от Италия.

На второ място е проектът на арх. Диего Терна /Италия/, а на трето – разработката на "Стивън Джордж Интернешънъл" ООД – България.

Още пет проекта получиха поощрителни награди – те са на архитектурни екипи от Полша – "ОВО Грабчевски", Испания – "МРВ Интернешънъл", Турция – "Копс" ООД, България – "Мая Шопова и архитекти", "Имидж Бюро" ЕООД.

С класирания на първо място архитект предстои сключването на договор, както и провеждане на необходимите процедури, предшестващи изработката на технически проект за строителството на експозиционния център и съпътстващата инфраструктура. Допустимата височина на застрояване е 12 метра. С идейния проект Община Велико Търново ще кандидатства за финансиране по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Инвестиционното намерение е част от одобрената инвестиционна програма по приоритетната ос за градска среда. Допустим разход по него е и осигуряването на наградния фонд за международния конкурс.

"Именно със строителството на първата сграда ще бъде поставено началото на цялото развитие на територията на Старото военно училище", подчертаха проф. Георги Станишев и главният архитект на Велико Търново Николай Малаков.

Подадените 62 проекта ще бъдат подредени в изложба.  Великотърновци ще могат да се запознаят с идеите за градоустройствено планиране на новия център, които ще бъдат подложени и на обществено обсъждане. Архитектите предлагат "зелени пешеходни булеварди", подземни улици и паркинги, за което да бъдат ползвани и съществуващите траншеи, голямо централно ларго, нови обществени сгради – библиотека, музеи и др. Наборът от тези идеи ще бъде ползван за изготвяне на нов устройствен и регулационен план на територията от 190 декара, обясни арх. Малаков.

"Всяка една от тези концепции е съобразена с изградените вече инфраструктурни трасета, с кадастралната карта на територията и със съществуващия план за развитие. Всяко едно от предложените от архитектите решения представлява алтернатива за развитие на новия център на Велико Търново, какво по-хубаво от това", подчерта проф. Георги Станишев.

Водещи

Най-четени