От БСП пак обвиниха ГЕРБ в далавера 11.03 | 17:09

Далавери с тръби ощетили държавата с 30 милиона лева, твърдят социалистите

От Ивелина Георгиева

От БСП за пореден път заподозряха ГЕРБ в далавера като сега тя е свързана с тръбите от газопровода Силистра - Добрич.

Депутатът от "Коалиция за България" Димчо Михалевски изтъкна, че общо загубите за България от далаверата са за над 30 млн. лв. "Така ГЕРБ възнамерява да се грижи за държавата и за доходите на хората”, коментира той.

Михалевски напомни за скандала от миналата година, когато стана ясно, че фирми от Силистра са извадили неправомерно над 40 км от тръбопровода (12 000 тона тръби). Депутатът отбеляза, че тази щета от над 14 млн. лв. и до днес е оставена без последствия.

"Никой не потърси отговорност на МРРБ защо не си е опазило актива, въпреки че е имало сигнали”, възмути се той. Михалевски изтъкна, че миналата година е направена техническа оценка на наличните, все още неоткраднати, над 43 км тръби, според която те са в абсолютна експлоатационна годност.

От миналата седмица обаче МРРБ и ВиК Добрич вадят тръбите и ги режат на скрап.

Депутатът от левицата заяви, че новият шеф на ВиК Добрич Радослав Русев пише до Лиляна Павлова, вследствие на което се разрешава тръбите да бъдат бракувани, въпреки установената им годност, и да се продадат през Софийската стокова борса.

Михалевски изтъкна, че на тръжната сесия не са допуснати фирми на конкурентен принцип и една фирма, която очевидно е била договорена за купувач, купува целия актив за 1,3 млн.лв., при положение че той струва над 17 млн.лв. (по цени като рециклирани тръби – около 1200 лева/тон).

"Това е далавера на МРРБ и ВиК Добрич, която и в момента продължава и коства над 17 млн. лв. на държавното ВиК Добрич. Ако тези тръби бяха опазени и рециклирани, каквато беше идеята на предишното правителство, цената им щеше да бъде 34 млн. лв., като се включат и откраднатите миналата година от МЗХ тръби”, обобщи депутатът.

Димчо Михалевски настоя незабавно да се спре ваденето на тръбите и да се анулира договорът, сключен между Софийската стокова борса и ВиК Добрич. Той обяви, че социалистите ще сезират правоохранителните органи с конкретни документи и ще се обърнат към служебния премиер.

Относно твърденията на министъра в оставка Делян Добрев, че са теглени сериозни кредити за изграждането на ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, Михалевски отговори: "Много е жалко един български министър, дори и в оставка, да казва, че той едва сега бил научил” и определи твърденията като изключително несъстоятелни.

Той обясни, че договорите за "Марица Изток" 1 и 3 са разписани преди повече от 12 години и тогава са заложени формулата за изчисляване на цента и условията за сключването им.

"Ако се търси някаква отговорност, тя не е насочена към БСП. Няма нищо фрапантно в договорите като технология. Като цена обаче на поет ангажимент през 2001 г. това е изцяло в полето на правителството на Иван Костов”.

По думите на депутата това просто през 2005 г. формулата, заложена през 2001 г., е придобила числов израз.

Според Михалевски в използването на т. нар. особени залози няма драма, но внушението, че били заложени сметки на потребителите, е повече от несъстоятелно и непрофесионално.

Реално е направен залог на вземанията на централите от НЕК за бъдещата произведена електроенергия.

"Жалко за Добрев като министър на икономиката и енергетиката да прави такива внушения”, коментира Михалевски.

Той отбеляза, че дори цитираните 13 млрд. лв. са само прогноза. Колосалните числа са при условие, че се произведе определено количество електроенергия и тя бъде купена.

Водещи

Най-четени