От началото на годината са били заловени 1720 агресивни кучета 14.06 | 11:23

Следят постоянно състоянието на нахапания от кучета, увери столичният кмет

От Филипа Тодева

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС), че има пореден случай на нахапан човек от кучета в София. Мъжът на име Христо Панков е бил намерен пред зала "Фестивална" с крака, нахапани от глутница. Фандъкова каза, че състоянието му се следи постоянно.

Той е настанен за лечение в "Пирогов". На мястото са изпратени два екипа на "Екоравновесие", които да заловят кучетата. По думите на кмета обаче ситуацията се усложнява допълнително заради действията на защитниците на животните. Кметът твърди, че те разгонват кучета и улавянето им се затруднява.

От 1 юни седем екипа на "Екоравновесие" работят за задържането на агресивните животни. До края на годината те ще станат 10.

Водени са разговори с министър Мирослав Найденов за прокарването на ново правило, което ще позволява по-лесното установяване на агресивността на кучетата. Фандъкова смята, че това трябва да става, без присъствието на неправителствени организации, от самите ветеринарни лекари.

От началото на годината са били заловени 1720 агресивни кучета. Кастрирани, чипирани и върнати – 1427 кучета.

От опозицията поставиха въпросът защо за пореден път се реагира "пост фактум" от общината. Критика отправи и Петър Москов от ДСБ, като по думите му проблемът не е само екологичен, но и здраве и засяга сигурността на хората.

Столичният кмет припомни, че програмата за овладяване на кучешката популация бе приета преди няколко седмици. Тя добави, че е отворена към нови предложения.

Водещи

Най-четени