От помощ имат нужда и жертвите, и насилниците вкъщи 22.02 | 18:07

Държавата сама не изпълнява части от Закона за защита от домашно насилие

От Елена Коцева

Законът, според който извършител на домашно насилие може да бъде насочен от съда за психосоциална консултация, реално не може да се изпълнява поради липса на механизъм за финансиране на социалната дейност и неяснота коя институция следва да се заеме с дейността. Това са част от проблемите, с които се сблъскат и съдиите, които решават да постановяват мярката. Може би и тази липса в законодателството, административните механизми и изпълняваните от държавата социални дейности е причината изключително малко съдии да използват законовата възможност да насочат един насилник към психолог и социален работник.

Това е един от изводите, които могат да се направят в края на 14-месечния проект, изпълнен от фондация "Български център за джендър изследвания” в сътрудничество с фондация "Анимус”. Проектът е в партньорство и с Агенцията за социално подпомагане и се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” и Европейския социален фонд.

Проектът извършва дейности по социално подпомагане по пет линии – социално-психологическо и юридическо консултиране, трудово посредничество, консултиране на двойки, пострадали от домашно насилие, както и консултиране на извършители на насилие. В продължение на 12 месеца в три града в България – София, Пловдив и Димитровград, в специално открити за целта Центрове за иновативни услуги специалисти са предоставили консултации и подпомагане на общо 346 души.

Уникалното за проекта, което се осъществява за първи път в България, е именно психологическото консултиране на извършители на насилие. Услугата се е предоставяла и в трите центъра, като за целта са сключени специални споразумения със съответните Районни съдилища, които да насочват за изпълнение на наложеното наказание насилниците към фондацията. Резултатът обаче в никакъв случай не е задоволителен, тъй като се оказва, че за една година нито един съдия от Пловдив и Димитровград не налага това наказание – реално лечение на извършител на домашно насилие. Единствено от Софийски районен съд са насочили 14 души с такива присъди за периода, като от тях трима не са се отзовали.

Според оценката на специалистите от Български център за джендър изследвания мярката и работата с такива случаи, както е предвидено в закона, е ефективен метод за социална интервенция, а случаите в България на домашно насилие са изключително много. Работата, дори и тя да е по присъда и със съдебно постановление, т.е. консултирането на извършители на насилие дава резултат и самата психика на човека се променя, подчерта Даниела Горбунова, служител на Центъра. Тази мярка дава възможност и за проследяване на извършители на насилие, а и най-вече е ефективна, тъй като се работи с причините на проблема, посочи още тя.

Според Закона за домашното насилие при присъждане на тази мярка насилникът трябва да бъде насочен към консултации и за помощ към неправителствения сектор. И тук възниква проблемът, че в законодателно няма предвиден механизъм за финансиране и осъществяване на тази социална дейност. В Закона за социалното подпомагане също така пострадалите от домашно насилие не са предвидени като субект на социална услуга, не е ясно и коя институция може да поеме ангажимента за този тип и кръг хора, посочи Горбунова. Нейният опит през годините показва, че на първо място липсва желание на държавата да се занимава с пострадалите от домашно насилие. При случаите със съдебно решение се оказва, че и държавата не изпълнява собствения си закон.

Става виден един парадокс – законът предвижда съдебна мярка, която няма как да се изпълни, тъй като няма институция, която да поеме ангажимента, психосоциалното консултиране не се предоставя като услуга от държавата, а неправителственият сектор се домогва до финансиране само по проекти, както по принцип работи. Така услугата за подпомагане на пострадали от домашно насилие, както и за работа със самите извършители на домашно насилие остава временна, проектна, а хората имат нужда от този тип помощ, обясни Даниела Горбунова. Тя гарантира, че както фондация "Български център за джендър изследвания”, така и техни партньори ще продължат да правят всичко по силите си, за да привличат финансиране. Това не се отнася за случая с откритите по тази програма центрове. Те са временни и реално на 29 февруари тази година ще затворят врати.

Катя Кръстанова, представител на фондация "Анимус”, от своя страна посочи, че по проекта се е работело и активно с двойки, пострадали от домашно насилие. Като профил на заявилите желание да се включат Кръстанова открои факта, че жените са активният субект, а по-рядко се срещат мъже, които заявяват желание да се включат в семейно консултиране. Освен консултираните двойки, които минават през ежеседмични разговори и срещи със специалисти-психолози, още пет двойки са заявили желание да се включат, но след това не са се дошли в центъра. Това показва отчасти осъзнаване на проблема и едновременно с това страх в българите да говорят за домашното насилие. Катя Кръстанова допълни също и че на практика тези двойки са имали уникален шанс да попаднат на тази програма, тъй като тя е безплатна. Самите мъже и жени са признали пред специалистите, че не биха могли да си позволят цената на услугата на свободния пазар – около 50 лева на сеанс.

По отношение на профила на хората, които търсят помощ и подкрепа в Центровете за иновативни социални услуги, експертите посочват, че преобладаващо това са хора във възрастовата група между 25 и 44 години. От 335 консултирани 278 са жени, но между тях има и 57 мъже, пострадали от домашно насилие. Също така голям е броят на възрастните хора, които търсят помощ. Става въпрос за възрастни над 64 години, които често стават обект на агресия от страна на свои деца.

Най-четени