От юли столичани пак ще пазаруват на Женския пазар 07.06 | 12:48

Официалното откриване ще бъде определено от кмета, посочи арх. Диков

От Цанка Донкова

През юли месец, със сигурност, Женският пазар ще започне да действа, а иначе официалното откриване ще бъде определено от кмета. Това заяви главният архитект на Столична община Петър Диков, съобщава агенция "Фокус".

"Всъщност, забавянето е налице, но е обяснимо, тъй като по време на работа възникнаха неща, които трябваше да оправим допълнително. Най-тежко беше да направим една сериозна реконструкция на канал и изграждане на нова преливна шахта на ул. "Цар Симеон”. Нещата вече са приключили, откъм тежката строителна част, и остават основни довършителни работи по настилките”, каза той.

Диков посочи, че не може да каже точно колко струва целият проект, но е около 7 милиона. "Той се направи по програма "JESSICA” и мисля, че е един добър пример колко добре работи един такъв финансов механизъм. Това е т.нар. револвиращ финансов механизъм на Европейския съюз, където финансирането става по кредит, тоест парите се възстановяват по класическата кредитна схема", уточни Диков.

Според него се наблюдава и едно добро съчетание на полезност на проекта и пазарност на проекта.

"Още когато ти се одобрява тази схема от финансиращата банка, ти трябва да докажеш, че тези пари, които взимаш по "JESSICA”, си в състояние и имаш план как да възстановиш. Тази програма е револвираща, защото с възстановените пари от тази схема се регенерира фонда, който после дава нови заеми за други проекти”, посочи той.

Архитектът смята, че Женският пазар беше една изключително тежка язва за центъра на София.

"Изключително мръсно, напукани настилки, амортизирани павилиони, боклуци и т.н. Няма нужда да обясняваме защо трябваше да се направи тази реконструкция – всички сме минавали от там преди година”, допълни Диков.

Водещи

Най-четени