Откриха кървавата брадва, насякла Джейлян и Джейда 29.04 | 09:21

При разпита в очите на Мерт не е видяно грам съжаление за това, което е извършил

От Теодора Кокаланова

18-годишният Мерт е скрил окървавената брадва, с която е убил 24-годишната Джейлян и 7-годишната ѝ дъщеря Джейда зад гардероба в дома си. Това съобщи окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров. Засега версията, по която държавното обвинение работи, е, че ученикът е извършил кървавото убийство, след като е влязъл да краде в дома на жертвата.

Мерт откраднал от портмонето на Джейлян 300 лева. Непотвърдена към момента остава версията, че младежът е бил в абстиненция и е влязъл в дома на Джейлян, защото му трябвали пари за дрога. Разследващите обясниха, че с откраднатите пари на следващия ден той тръгнал да пазарува. "Купил си нов телефон, маратонки и други неща, като с него е била майка му", съобщи още прокурор Лазаров.

Обвинителят е категоричен, че за това тежко престъпление ще поиска най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна. Мерт е направил и пълни самопризнания за деянието, като на организирания следствен експеримент е посочил и оръжието на убийството, скрито в дома му. По малката брадвичка са открити кръв и косми на жертвите, посочи началникът на кърджалийската полиция комисар Петко Деведжиев.

Съседката разказала пред разследващите, че крушката у Джейлян свети денонощно, а балконската врата стои отворена. Тогава две нейни приятелки решили да отидат до жилището ѝ. Друг съсед влязъл през терасата в кухнята, но още като бутнал балконската врата, отвътре се разлетели огромни мухи и той веднага излязъл по обратния път от жилището и викнали полиция.

Изясняването на подробностите по зверското престъпление потресе дори и закоравелите криминалисти от Областната дирекция на МВР в Кърджали. "В очите на този човек аз не видях и грам желание да преосмисли това, което е извършил", промълви комисар Деведжиев. Първоначално полицията задържала двама души – екссъпруга на Джейлян – Орхан, и Мерт.

Везните натежали към 18-годишния ученик от джебелската гимназия по тютюн заради два факта. Първият – откритите охлузвания по тялото, които при следствения експеримент се оказа, че били получени от прескачането на терасата на първия етаж при влизането на младежа в апартамента на Джейлян. Освен това след убийството телефонната комуникация между Мерт и Джейлян, с която редовно си говорели по телефона, спряла.

Мерт влиза в жилището като крадец, но нещата излизат извън контрол. По време на обира Джейлян се събужда и младежът започва да я сече. Майката бяга да запази детето си и пада, плачейки, върху него. Малката се събужда и това предопределя съдбата ѝ. Посечена е с два жестоки удара през тялото. После убиецът се прибира при майка си, хвърля окървавените си дрехи за пране и заспива. На следващия ден отива да се подпише в пробационната служба, понеже е бил осъден по друго дело за кражба.

Мерт станал престъпник още преди да навърши пълнолетие. Осъден е на пробация за кражба, а освен това срещу него има 6 висящи досъдебни производства, пак за кражби. Активно е пазарувал и пушел марихуана. Според хора, които го познавали, е употребявал и други по-силни наркотици, а за да си ги купува, е крадял. В момента на задържането му у него е открит пакет марихуана. Майката отрича да е знаела за убийството, въпреки че сама е изпрала окървавените дрехи на сина си.

Прокуратурата поиска постоянното задържане на Мерт, а решението на съда се очаква във вторник. При ареста му пък е открита и марихуана в дома му. Междувременно в Джебел припомниха и случай с удавен приятел на Мерт. Само двама били на реката в този ден – Мерт и приятелят му. Мястото местните наричат Водопадчето. Приятелят на Мерт изчезнал в реката.

Той се прибрал самичък и не казал на никого за случката. Чак когато тръгнали да търсят изчезналото дете и се стигнало до разпит на Мерт, той признал, че са били на реката само двамата. Заявил също, че приятелят му паднал в реката и се удавил. Заради дългото мълчание местните подозират, че Мерт е бутнал другарчето си във водата, но никой няма доказателство за това твърдение. Случката е отпреди 6-7 години, информира "Монитор". 

Водещи

Най-четени