Откриха реконструираната част от Южния парк 04.07 | 13:21

С 15 дни по-рано е завършила реконструкцията на парка

От Петя Михайлова

Реконструираната част от Южния парк - откъм ул. "Нишава", беше официално открито днес от кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщи БТА.

Заедно с това беше открит и изцяло обновеният участък от един километър на бул. "П. Ю. Тодоров".

С 15 дни по-рано е завършила реконструкцията на парка. Засадени са 70 000 цветя, изградена е поливна система, възстановено е езерото. Средствата за ремонта са 800 хиляди лева и са осигурени от Специализирания общински приватизационен фонд. Изцяло нови са настилките, алейното осветление и пейките.

Главният проектант на парка - арх. Магда Карлова, заяви при откриването, че е възстановен блясъкът на парка на още по-високо ниво от преди. Кметът на София посочи, че паралелно с реконструкцията на парка е завършена и реконструкцията на бул. "П. Ю. Тодоров".

Под булеварда е изградена част от Десния перловски колектор, чрез който се отводняват "Стрелбище", "Гоце Делчев", "Иван Вазов", а при изграждането на вътрешна канализация в колектора ще бъдат изведени и отпадните води от "Манастирски ливади".

Реконструираното пътно платно и прилежащите тротоари е струвало 1,2 млн. лв. По протежение на участъка са засадени нови 28 брези. Предстои да се засадят и още дървета. До две седмици започва реконструкцията на входа на Южния парк откъм ул. "Бяла Черква". Паралелно с нея ще върви и подмяната на пейките в останалата част от парка.

Фандъкова посочи, че пред приключване е реконструкцията на парк "Лебеда" и довършителните работи в парка "Гео Милев". Ремонтни дейности се извършват и на градината пред Народната библиотека и при паметника "Патриарх Евтимий".

Предстои реконструкция на участъка по бул. "Цар Освободител" от Ректората до "Орлов мост".

Най-четени