Отнемат почетното консулство на Стоичков 10.10 | 16:14

Причината е скандала му с вицепремиера на Испания

От iNews.bg

Модерният ляв повече няма да бъде почетен консул на България в Испания. Министерство на външните работи (МВнР) на България започна процедура по освобождаване на Христо Стоичков като почетен консул в Кралство Испания със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономна област Каталуния и автономна област Арагон. Причината е влошената комуникация на футболиста с властите в страната. След референдума за независимост на Каталуния и размириците по улиците на Барселона, Камата се изказа остро по адрес на вицепремиера на Испания Сорая Саенс де Сантамария и семейството ѝ, като ги нарече последователи на режима на генерал Франко.

Във второ изявление по мексиканската телевизия "Унивижън", той поднесе извинение на Де Сантамария за това, че е намесил непълнолетния ѝ син в изказването, припомня бТВ.

"Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет № 585 от 29 юли 2011 г. През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ. В допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви", се казва в изявлението на Министерство на външните работи.

Предстои след вътрешна съгласувателна процедура решението да бъде разгледано от Министерския съвет.

Водещи

Най-четени