Отнеха от президента избора за главен секретар на МВР 08.05 | 17:02

Той ще се назначава от Министерския съвет за срок от пет години

От Цанка Донкова

Главеният секретар на вътрешното министерство ще се назначава от Министерския съвет за срок от пет години. Това стана ясно, след като парламентът прие текстовете в Закона за МВР. Предложението бе на министъра на вътрешните работи. Досега назначаването на главния секретар ставаше с указ на президента. Вносител на промените в закона е Министерският съвет.

В мотивите за промяната Красимир Янков (Коалиция за България) отбеляза, че назначаването на главен секретар с указ на президента е формален акт, който има политически бекграунд. Янков посочи, че седем години е само минималният стаж, а главният секретар може да бъде служител и с 12 и 15 години стаж.

При осъществяване на своите правомощия главният секретар може да има и заместник, който се назначава от министъра на вътрешните работи. За главен секретар и заместник главен секретар на МВР могат да бъдат назначавани лица, които отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба в МВР и притежават не по-малко от 7-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне една трета на ръководна длъжност.

Главният секретар ръководи пряко планирането, организирането и контрола на основните дейности на МВР; организира взаимодействието между отделните структури при извършване на основните дейности; организира взаимодействието на МВР с други държавни органи и организации при изпълнението на основните дейности. Главният секретар е пряко подчинен на министъра на вътрешните работи и се отчита за дейността си пред него, допълва БТА.

В момента главен секретар на МВР е Светлозар Лазаров. Той е на мястото на подалия оставка главен комисар Калин Георгиев.

Водещи

Най-четени