Отношения между ГЕРБ и Патриотите са отлични! Поне така твърди Борисов 26.09 | 13:16

България е сред отличниците в ЕС по борба с контрабандата, заяви премиерът

От iNews.bg

След като се събраха на коалиционен съвет и си поговориха дружески, партньорите в управлението ГЕРБ и Обединени патриоти, стигнаха до извода, че имат "отлични коалиционни отношения". Поне това заяви пред журналисти след заседаниетопремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по повод индикациите напоследък от страна на вицепремиера и съпредседател на патриотите Валери Симеонов, че комуникациите в коалицията са нарушени.

Относно отношенията в управляващата коалиция премиерът обяви, че "няма никакви спорове и търкания с "Обединени патриоти" и управлението е стабилно".

"Никога не сме имали търкания с патриотите. Проведе се коалиционен съвет, защото аз и вицепремиерът Валери Симеонов бяхме на работа цяло лято, а другите бяха в почивка и имаше малко напрежение в това отношение", обясни Борисов. 

Той призна, че едно от основните неща, за които е упрекна Симеонов, е, че е написал в социалните мрежи, че ще сменя шефката на ДНСК. Според премиера, регионалният министър Николай Нанков е трябвало публично да обяви новината за смяната, след като я е съобщил на Министерски съвет.

Припомняме, че преди седмица вицепремиерът Симеонов бе поставен от коалиционните си партньори в конфузна ситуация, след като обяви сам във Фейсбук, че е уволнил лично шефката на ДНСК заради корупция. малко след това обаче съобщението му бе изтрито от мрежата, а от администрациите на ресорният министър на регионалното развитие Нанков и на премиера Борисов, отрекоха да е съгласувано с тях отстраняването на Гечева.

Борисов не пропусна повода за пореден път да се похвали с намаляване на контрабандата - по думите му от 34% на 7% за второто тримесечие на 2017 г. . Той бе категоричен, че тенденцията за спад на контрабандата ще продължи.

"Винаги се борим да сме в челната тройка по резултати. Румъния са с два пъти повече контрабанда от нас", изтъкна Борисов. И отчете, че България е на първите места в Европа по борба с контрабандата.

Това пък стана ясно от думите на министър-председателя по време на срещата на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари.

Той коментира и искането на полицаите за увеличаване на заплатите. "В момента, в който сложим чертата и видим приходите, ще помислим и за тях. Обещал съм им, знаят. На нас не ни отива да говорим празни приказки. Нито ни отива да направим същото, което направиха 2014 г. правителството на Орешарски, когато, тръгвайки си, вдигнаха с 250 млн. заплатите в МВР и ние от първия ден започнахме да ги изплащаме. Така не се прави, затова всяко нещо трябва да бъде финансово обезпечено."

По време на срещата вътрешният министър Валентин Радев заяви, че МВР е предотвратило контрабанда на цигари за 3 млн. лв.

 

На срещата присъстваха финансовият министър Владимир Горанов, директорът на агенция Митници" Георги Костов, заместник главния прокурор Борислав Сарафов, народни представители, както и представители на петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари - "Бритиш Американ Табако Трейдинг" ЕООД, "Булгартабак холдинг" АД, "Джапан Табако Интернешънъл България" ЕООД, "Импириъл Табако България" ЕООД и "Филип Морис България" ЕООД.

Водещи

Най-четени