Отпускат 10 милиона лева на университетите за модернизация 15.06 | 16:50

Висшите училища с най-високи оценки за качество ще получат по 5% и 10% от субсидията си допълнително

От Ивелина Георгиева

10 милиона лева ще бъдат предоставени за оптимизиране и модернизация на държавните висши училища от бюджета на Министерството на образованието, младежта и науката. Това реши правителството на редовното си седмично заседание.

Финансирането на ВУЗ-те ще бъде предоставено като допълнителни средства в зависимост от оценката за качество на обучението според рейтинговата система на висшите училища. По този начин университетите, получили най-висока оценка за качество по професионални направления, ще получат допълнително финансиране в размер на 5 или 10 на сто от субсидията си.

10% от субсидията си ще получат професионалните направления с най-висока реализация на пазара на труда от областите на висше образование - "Природни науки", математика, информатика, "Технически науки", "Аграрни науки и ветеринарна медицина" и "Изкуства".

Средствата за оптимизация ще подпомогнат финансово дейностите, свързани със сливане, вливане или закриване на основни звена в стуктурата на държавните университети, както и за изплащане на обезщетения при прекратяване на трудовите правоотношения при промяна в структурите на висшите училища.

350 000 лв е максималната сума за оптимизация и преструктуриране на всяко основно звено във ВУЗ.

Водещи

Най-четени