Отпушиха колектора край Самоков, който изливаше боклуци в Искър 19.08 | 15:25

Бивш кмет на града разрешил изхвърлянето на отпадъци, довели до запушването на инсталацията

От iNews.bg

Проблемът със замърсяването на река Искър и едноименния язовир, от който се доставя питейната вода за голяма част от столицаста, вече е решен. "Водоснабдяване и канализация” ЕООД София отстрани запушването на главен колектор №1 в гр. Самоков, намиращ се от източната страна на града до пречиствателната станция за отпадни води. То беше причинено в следствие на безконтролно и неправомерно изхвърлени битови и строителни отпадъци, които вече са извадени от ревизионните шахти по трасето на колектора. Нормалното протичане на отпадните води е възстановено в канализацията и аварийното им изтичане в река Искър е преустановено, съобщиха от регионалното министерство.

По време на работата по отстраняване на запушването непрекъснато са взимани проби от лабораторията на Пречиствателната станция за отпадъчни води в Самоков и са предоставяни на Регионалната инспекция по околна среда и води и Басейнова дирекция за управление на водите. Всички взети проби са в допустимите норми.

Екипи и техника на ВиК ЕООД София работиха на терен в продължение на 4 дни поради факта, че върху канализацията са депонирани големи земни маси, които са затрупали ревизионните шахти. По разпореждане на бившия кмет на Община Самоков, разтоварището от строителни отпадъци е разположено върху трасето на колектора и ревизионни шахти, което от своя страна доведе до изключително трудното им разкриване. Те бяха достигнати на дълбочина 6-7 метра.

Водещи

Най-четени