Отстраниха шефа на Софийския апелативен съд 23.04 | 21:55

Двама висши магистрати са получили призовки

От Теодора Кокаланова

До края на седмицата шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов ще бъде отстранен от длъжност. Той, както и председателят на Военно-апелативният съд Петър Петков са получили призовки.

Двамата трябва да се явят в понеделник (28 април) в спецотдела към Софийската градска прокуратура, за да бъдат привлечени като обвиняеми. Все още не е ясно какво обвинение ще им бъде повдигнато. Известно е обаче, че разследването, заради което са привикани двамата, е за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища".

Той бе спечелен от Военно-апелативния съд, на когото първо Пенгезов, а после Петков бяха председатели. Стойността на одобрените средства е 700 000 лв.

Любопитен детайл е, че двамата са получили призовките си във вторник - първия работен ден след Великденските празници и първият възможен, след като миналия четвъртък Висшия съдебен съвет откри процедура за изобр на нови шефове на двете съдилища. За втори мандат се готвеха и Пенгезов, и Петков.

"По този начин се ликвидират неудобните кандидати за председатели. Как така четири години не откриха виновни, а едва сега?", заяви Пенгезов. Според него готвеното срещу него обвинение е политическа поръчка. По думите му разследването е започнало още през 2010 г. по "донос".

Пенгезов отбеляза, че заради проекта за прозрачност той е бил глобен с 5000 лв, а Петков с 15 000 лв., а впоследствие съдът е отменил глобите им, предаде в. "Труд".  

Водещи

Най-четени