Офшорките аут от обществените поръчки, предлага Реформаторският блок 17.03 | 15:48

Повечето спрени търгове са поради неизяснена собственост на класирани фирми

От iNews.bg

Реформаторският блок (РБ) внася законови промени, с които да се отнеме правото на офшорните фирми да участват в изпълнението на обществени поръчки. Блокът ще направи предложение между първо и второ четене на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикция с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и действителните им собственици, по-известен в обществото като Закона за офшорките, съобщи депутатът от РБ Антони Тренчев, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че през 2013 г. бе приета забраната за офшорни компании да участват в ключови сектори в икономическия живот като банки, застрахователно дело и в обществени поръчки, включително и за дружества със собственост от офшорни фирми. Европейската комисия обаче се произнесе, че това е прекалено рестриктивно и ограничава пазарния принцип. В резултат на това бе прието да се позволи участието в такива икономически начинания на компании, които притежават до 10% офшорна собственост.

"Появи се проблемът, че с 11 фирми по 9% офшорен капитал, може да притежавате дадена банка, а 99% от пакета акции да не е ясно чия собственост е. РБ предложи да се гледа сумарният ефект, а именно - не отделните дружества, които участват в едно бизнес начинание, а всички офшорни дружества в него да не могат да надвишават 10%. Това значи да не се позволи контролен пакет и мажоритарна собственост на скрити собственици в един бизнес проект”, обясни Тренчев.

Реформаторите са установили, че сред главните причини за спрените напоследък обществени търгове, са именно неяснотата и подозренията около собствеността на фирмите, спечелили търговете.

"По принцип РБ подкрепя спирането на тези поръчки, но искаме да отпадне необходимостта да се спират поръчки така, че икономическият процес в България да не спира и да не се бавят големи проекти във времето”, подчерта депутатът.

Според Реформаторите с това предложение ще се постигне яснота за собствеността на ключови дружества, а обществените поръчки ще бъдат ефективно в полза на обществото, по начина, по който генерално са замислени.

 

Водещи

Най-четени