Оценките по български и математика най-ниски на изпитите след седми клас 13.06 | 17:41

Преобладават четворките, по-силно е представянето по история и география

От iNews.bg

Най-ниските резултати от Националното външно оценяване са по български език и математика в сравнение с останалите предмети, сочат оповестените в понеделник данни на образователното министерство.

Общо 375 седмокласници имат оценка "слаб 2" по български език и литература, а 193-ма са изкарали "слаб 2" по математика, съобщи заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова, представяйки резултатите от изпитите след четвърти и седми клас.

Общият успех по двата предмета за седмокласниците е "добър", като успехът по математика е "добър 3,65", а по български език е "добър 4,02", заяви Евгения Костадинова, директор на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание".

Пълните шестици по български език тази година са седем, толкова колкото бяха и през миналата 2010 г. По математика пълните шестици са 69. Това показва, че отличниците през тази година са намалели наполовина в сравнение с миналата, когато са били 147.

На изпита по български език и литература са се явили 53 820 седмокласници, а по математика 53 598 ученици.

Кандидат-гимназистите тази година писаха по разказа на Станислав Стратиев "Череша с алени сърца". Най-слабо са се представили в градовете Търговище, Кърджали и Шумен, а най-добре е представянето на София, Перник, Варна и Габрово.

Седмокласниците са се справили най-успешно с изпитите по история и география, а четвъртокласниците са постигнали най-високи резултати по предметите "Човекът и природата" и "Човекът и обществото".

Най-ниски постижения специалистите отчитат по български език при задачи, свързани с прилагане на правила; по математика - при геометрични задачи, които изискват развитие на познавателни способности (наблюдателност, пространствено мислене и др.).

Нова система за инспектиране на качеството на преподаване в училищата ще бъде въведена от септември 2011 г. Тя ще е част от пакет от мерки, които образователното министерство ще предприеме на национално ниво от следващата учебна година, съобщи още заместник-министърът Милена Дамянова.

Засилен контрол ще има върху графика на учителите относно часовете им за консултация на учениците. Специални проверки във всяко училище ще следят дали се спазва този график, допълни още заместник-министър Дамянова.

С всяка година критериите за изпита се завишават и стават все по-трудни, коментира Евгения Костадинова. Тя добави, че целта и идеята на Националното външно оценяване е да се видят пропуските в образователния процес и да се предприемат корективни действия.

 

Водещи

Най-четени