Очите на Самуил ще ни припомнят за ослепените войници 08.06 | 08:16

Откриват скулптурният монумент в центъра на София

От iNews.bg

Скулптурният монумент САМУИЛ – ЦАР НА БЪЛГАРИЯ (997-1014) ще бъде открит в парковото пространство пред базиликата "Света София" в 12:00 часа, съобщиха от Столична Община.

Паметникът се издига по повод 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил и неговата епоха, наричана от историците "българската епопея" за независимост. Инициативата е подкрепена от изтъкнати български общественици, учени и представители на националните институции. Тя се реализира с дарение на Фондация Българска Памет, и с подкрепата на Столична община.

В проведения от Фондация Българска Памет конкурс през 2014 г. са внесени 21 проектни предложения, от които 7-членно жури избира за реализация проектът на скулптура Александър Хайтов и проектантите Росен Гурков и Мария Гуркова.

В тържествена церемония ще вземат участие Националната гвардейска част, Софийският духов оркестър и Гвардейският представителен духов оркестър.

Авторът на монумента коментира пред Нова телевизия, че очите на Самуил ще излъчват огън, макар че монументът понесе редица критики. Според противници паметникът не е естетически издържан, а според други паметник на цар Самуил изобщо няма място в София. 

"Това е направено с хора от БАН. Не съм си го изработил аз в къщи, докато се чудя какво да правят”, заяви Александър Хайтов. 

Той обясни, че така критикуваните очи на паметника, символизират очите на всичките ослепени войни на цар Самуил. 

"Той ще гледа вместо тях, символиката е тази”, заяви Александър Хайтов. 

Произведението му беше защитено от проф. Георги Близнашки и проф. Божидар Димитров.

Водещи

Най-четени