Още по-горещо, оранжев код за опасност в 5 области и магнитни бури 04.08 | 09:01

По Черноморието ще е по-прохладно, с температури 29-32°

От iNews.bg

В петък времето ще е още по-голещо, с максимални температури от 34°-39°. Оранжев код за опасно високи температури е обявен за шест области на страната, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Предупреждението е в сила за Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Русенска и Благоевградска област. В тези райони се очаква максималните температури в последния работен ден от седмицата да достигнат 39°.

За останалите 22 области е обявен жълт код за жега, като се очаква максималните температури да са между 34° и 37°.

Днес ще духа слаб североизточен вятър. Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще е около средното за месец август.

По Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 29-32°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

В планините ще е слънчево. Ще духа слаб, по билата – до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра – около 20°.

Ще ни мъчат и магнитни бури

Магнитни бури ни връхлитат през следващите дни, сочат пък геомагнитните прогнози. Пикът на явлението ще бъде на 4 август, но влиянието му ще се усеща и през уикенда, макар и по-слабо.

Лекарите предупреждават, че магнитните бури може да имат негативни последици върху по-чувствителните хора и често предизвикват световъртеж, гадене, главоболие и дори депресия. Най-податливи са възрастните хора, децата и хронично болните.

При някои хора магнитните бури повишават и кръвното налягане.

Водещи