Още три обществени поръчки за 170 млн. лв. са жертва на Борисовия гняв 18.02 | 15:50

Новият премиерски подход към търговете съвпадна с изявлението на Юнкер, че България много изостава от Румъния

От Ростислава Иванова

Премиерът Бойко Борисов е поискал прекратяване на три обществени на общините Варна и Бургас на обща стойност 170 млн. лв. Това съобщиха от общинсикте администрации на двата областни града. Министър-председателят вече е провел разговори с кметовете на Варна и Бургас Иван Портних и Димитър Николов за спиране на поръчките, казаха от пресслужбата на правителството.

"В унисон с решението на правителството за преустановяване на обществени поръчки по целесъобразност, които са с голяма парична стойност и обществен интерес, община Варна преустановява двете най-големи обществени поръчки към момента. Те ще бъдат организирани отново с цел елиминиране на насажданите в национален мащаб съмнения по отношение на провеждането на поръчки с голяма стойност", съобщиха от общинската администрация, цитирана от Дарик.

Двете спрени от Борисов обществени поръчки на Варна са на обща стойност около 144,5 млн. лв. Те са за строителство на пътна и обществена инфраструктура и на пречиствателна станция на "Златни пясъци", като за тях няма избрани изпълнители.

Тръжната документация е минала без забележки от предварителния контрол на АОП и няма жалби по отношение на критериите, твърдят обаче от община Варна.

Поръчката за "Строителство, основен ремонт, реконструкция, текущ ремонт на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и елементи на техническата инфраструктура за нуждите на Община Варна" е на стойност 120 млн. лв. и е за срок от 48 месеца. За нея документи са подали 10 фирми.

Поръчката за "Инженеринг - реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ – к.к. "Златни пясъци" е за близо 24,5 млн. лв. За нея оферти са подали 7 компании.

Община Бургас пък бе принудена да прекрати обществената поръчка за проектиране и изграждане на "Спортен комплекс с покрит басейн" в града. Според официалната позиция на местната администрация до мярката се е стигнало, "тъй като нито един от участниците не се е вместил в рамка за поемане на дълг от близо 12 млн. лв."

"Кандидатствалите фирми са подали оферти с по над 1 млн. лв. над определената финансова рамка. Поради тази причина община Бургас смята, че има обективно обстоятелство за прекратяване на процедурата", гласи официалното становище на администрацията в морския град. Нова обществена поръчка ще бъде обявена до няколко месеца, а параметрите по нея ще бъдат променени.

Проектът за Спортния комплекс в ж.к. "Славейков" - със закрит басейн и игрище за футбол, трябва да бъде реализиран с поемане на общински дълг от почти 13 млн. лв. Това предложение вече е одобрено от общинския съвет в Бургас.

Припомняме, че това са поредните отменени големи обществени поръчки от премиера. От понеделник до сряда Борисов възложи да бъдат спрени три знакови обществени поръчки – за строителството на нови отсечки на магистрала "Хемус" - за 800 млн. лв.; за изграждане на ново предприятие в София за централизирано печатане на всички лични документи – за 500 млн. лв.; и за Югозападното горско предприятие на стойност 95 млн. лв. за изграждане на горски пътища, в която участват фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Самият премиер каза, че компании на двамата бизнесмени са спечелили и търговете за "Хемус".

На вчерашното заседание на правителството Борисов се обърна към всички министри и им заяви, че оттук нататък иска от тях условията и правилата за всички обществени поръчки да са ясни и точни, за да не останат никакви съмнения за злоупотреби с обществени средства. Да се спират обществени поръчки, за които се появяват и най-малките съмнения за нередности, разпореди още той.

След заседанието финансовият министър Владислав Горанов пък съобщи пред репортери, че са прекратени поръчки за около 600 млн. лев. Сред тях са поръчката за нови лични документи на стойност 500 млн. лв. на МВР, поръчка на Югозападното горско стопанство за изграждане на горски пътища за 95 млн. лв. и поръчки за благоустройството на Варна и Златни пясъци и други.

"По нареждане на премиера Бойко Борисов се спират обществени поръчки за над половин милиард лева. Едната е на Югозападното горско стопанство за 95 млн.лева за изграждане на горски пътища, в която участват фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златева. Другата е за близо половин милиард лева без ДДС, които МВР щеше да изхарчи за ново предприятие за лични документи. Спират се и големи поръчки на община Варна", съобщи Горанов след правителственото заседание в сряда.

В понеделник Борисов разпореди на регионалния министър Лиляна Павлова да прекрати търга за магистрала "Хемус "заради витаещи съмнения , че е спечелен от фирми, свързани с Пеевски и Златев". Цената на поръчката бе близо 1 млрд. лв. с ДДС.

"Има дебат, че трябва да се спрат още няколко рамкови поръчки, като идеята е всички големи поръчки, които биха представлявали широк обществен интерес, да се повторят по новоприетия закон с новите ясни и прозрачни правила, за да отпадне всякакъв дебат и съмнения по отношение на прозрачността им, да се гарантира в достатъчна степен защитата на обществения интерес и да се постигне най-добрата цена за ресурса, който се влага. Тези очаквания не трябва да са самоцелни и рационални, говорим за подобряване на прозрачността, тъй като се изказаха съмнения относно начина, по който са възлагани тези поръчки. Иначе поръчки постоянно ще има, тъй като общественият ресурс се разходва само през Закона за обществените поръчки. Прегледахме най-големите, може да предложите и други теми, но това е като реакция от засиления обществен интерес и коментари за политически цели на най-големите поръчки – в случая "Хемус" и българските документи за самоличност", обясни пред журналисти Горанов.

Междувременно са спрени и обществени поръчки на община Варна, каза още финансовият министър, но не уточни за кои става въпрос и на каква стойност.

Водещи

Най-четени