Павлова иска още пари за саниране 14.12 | 14:05

Парламентът ще решава дали да отпусне още 1 млн. за програмата

От iNews.bg

Регионалният министър Лиляна Павлова иска отпускането на допълнителни средства за програмата за саниране на панелките. В тази връзка правителството одобри неин доклад и предложение до Народното събрание да подкрепи продължаването на изпълнението на програмата и действията на Министерския съвет за увеличаване на финансовия ресурс на 2 млрд. лева.

Прогнозните данни за изпълнението на програмата до края на 2016 г. на база изготвен анализ и предоставени данни от Българска банка за развитие (ББР) показват, че стойността на сключените анекси към 31 декември 2016 г. ще достигне 953 072 604,35 лева, а тази на сумите, които ще бъдат разплатени към същата дата - 391 354 454,61 лева. Разчетите сочат, че са достигнати границите, до които ББР може да поема ангажименти за плащане, поради което се пристъпва към увеличаване на финансовия ресурс на 2 млрд. лв.

Сред мотивите за продължаване на програмата са стабилната нормативна осигуреност на национално и на европейско ниво; реална стъпка за нова инвестиционна политика за енергийна ефективност на сградите в България; енергийни спестявания с дългосрочен ефект и за цялостни технически решения за обновяване на жилищните сгради в България, мярка с национален мащаб, чрез която възможностите за финансиране достигнат до частните собственици в жилищните сгради на цялата територия на страната и др.

Водещи

Най-четени