Падналите снегове са бомба със закъснител 09.02 | 17:20

2000 са безпризорните язовири в страната

От Ивелина Георгиева

Това, което ни чака е доста по-страшно от това, което се случи, защото тези снегове, които паднаха са бомба със закъснител. Това заяви проф. Христо Етрополски, зам.-председател на Българската асоциация по мелиорации.

Ако утре се вдигнат температурите, снеговете за броени часове ще се разтопят и най-старшното тепърва предстои, смята експерът.

Опасностите се крият в това да се скъсат язовирите и каналите да не могат да поемат всичката вода, ако не са почистени. Затова хидроинженерът призова за незабавното им почистване. Друг проблем могат да създадат ненаблюдаваните хвостохранилища, тъй като тяхната експлоатация е по-тежка и може да доведе до по-големи щети, посочи Етрополски.

Хидроинженерите от асоциацията призоваха за незабавна експертиза и проверка на язовирите, както и на реките с подписа на този, който е направил контрола, защото той трябва да бъде отговорен, ако нещо се случи. Не тярбва да се стига до ситуацията, която е в момента - всеки да прехвърля отговорността на другия, коментира Етрополски.

Той призова да бъде направена и обща стратегия, която да влезе в Закона за водите и да разпредели тежестите и отговорностите.

Язовирите, канализациите в градовете, отводнителните помпени станции са една органично свързана система, каза Иван Греченлиев, експерт по малки язовири и хидромелиоративни съоръжения. Той очаква като започне снеготопенето да се появят големи вълни и по Дунав, където прилежащите територии ще бъдат залети.

За предстоящото топене на снега могат от сега да се предприемат конкретни стъпки и да започне нормализиране на системата, смятат експертите.

"Всичко трябва да се провери и инспектира, за да започне да се вкарва в някакви нормални технически параметри", посочи Греченлиев.

Експертите предложиха няколко средносрочни мерки за подобряване ситуацията с язовирите.
На първо време трябва да се направи спешно картотекиране на малките язовири, защото те са в окаяно състояние, предложи хидроинженерът Маргарита Стефанова. След това спешно тярбва да се премине към паспортизацията на тези язовири и трябва да има един централизиран държавен орган, който да ги експлоатира.

"Язовирите са строежи като всички останали и те трябва да подлежат на паспортизация", обясни Стефанова. Тя допълни, че няма язовир, който да не е проектиран с някаква цел. По думите ѝ строежите на язовири са включени в Закона за устройство на територията и подлежат на контрол.

Според хидроинженерът Георги Георгиев е по-важно да се направи преоценка на всеки микроязовир, от колкото да се разрушава, както е предложил премиерът Борисов. Георгиев беше категоричен, че разрушаването им въобще не е решение на въпроса, тъй като тези язовири имат функцията да пазят от много високите води и да предпазват по този начин от наводнения. Ако те бъдат разрушени, тази функция ще отпадне.

2000 са безпризорните язовири в България, които никой не поглежда. Според него това е така, защото няма достатъчно средства в "Напоителни системи" към Министерство  на земеделието и храните, които стопанисват в момента около 170 язовира с 10-12 хидроинженери от общо 2000 души персонал, а бюджетът, който им се отпуска, е 4-5 милиона лева.

Експертите са на мнение, че "Язовири и каскади" е единствената структура, която изпълнява добре своите функции. Те разполагат с 400 милиона лева и 22 язовира, а от вчера броят им вече е увеличен на 52.

Според експертите правителството направи първата крачка към подобряване на сектора, а  втората трябва да е обмислена и да не е направена на бързо.

Най-четени