Пак осъдиха цар Киро 26.04 | 12:20

Година и два месеца затвор заради показване на среден пръст на съгражданите си

От Кремена Бедерева

Кирил Рашков бе осъден на година и два месеца лишаване от свобода и обществено порицание за показания среден пръст на жителите на Катуница, събрани пред Асеновградския съд на 8 декември миналата година, съобщава БНТ.

Тъй като е извършил престъплението преди да има влязла в сила друга присъда, новото му наказание ще бъде комулирано в по-тежкото наказание от 3 години и половина затвор. Тази присъда вече влезе в сила.

Тя е за двете заплахи за убийство, отправени на 23 септември 2011 година към Веселин Христов и Иванка Петрова.

Прокурорът Илко Сивкин поиска присъда от година и два месеца заради признанието на Кирил Рашков, който заяви, че е виновен и делото се разгледа по съкратената процедура.

"Действията на подсъдимия Кирил Рашков са непристойни и са извършени точно в сградата на районния съд Асеновград пред група граждани и пред предстaвители на средствата за масово информиране", смята прокурорът. Според адвоката на Рашков подсъдимият е бил предизвикан да покаже неприличния жест.

"Казват му убиец. Това какво е? Не казвам, че трябва да покаже среден пръст, но казвам, че е бил провокиран", аргументира се Даниел Ангелов.

Само Стоян Тютюнаров от Катуница дойде на делото днес (26 април). Той отрече да е провокирал Рашков.

Кирил Рашков не отрони нито дума пред медиите. Въздържа се от показване и на неприлични жестове. Той може да обжалва новата си присъда пред Окръжен съд в 15-дневен срок. Това е втората присъда за среден пръст в България след наказанието от 9 месеца затвора за Будимир Куйович, казаха юристи.

iNews припомня, че преди няколко дни Пловдивският окръжен съд потвърди присъдата от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на подсъдимия Кирил Рашков.

Рашков беше признат за виновен от Асеновградския районен съд в това, че на 23 септември 2011 г. в с. Катуница, област Пловдив се е заканил с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл. 144 ал. 3 от НК.

Окръжният съд е приел за неоснователно възражението на защитата за допуснато съществено нарушение на процесуалните правила при оценката на събраните доказателства в хода на съдебното следствие.

Рашков трябва да плати на двамата обезщетение в размер на по 2 000 лева за претърпените неимуществени вреди от престъпленията. Решението на Пловдивския окръжен съд не подлежи на обжалване и протест.

В края на февруари пък на цар Киро бе повдигнато обвинение за проявено дръзко хулиганство - показване на неприличен жест - среден пръст, на публично място. 

След едно от заседанията на Районния съд в Асеновград, на излизане от сградата, Кирил Рашков демонстративно показа среден пръст към насъбралото се множество от жители на Катуница. Няколко часа по-късно прокуратурата се самосезира от видеоматериал.

За такова престъпление законът предвижда до 2 години затвор или пробация.

Най-четени