Папата ни поздрави, че сме съхранили делото на Кирил и Методий 24.05 | 18:30

Във Ватикана вярвали, че българите са постигнали нещо, което никой друг не е

От Филипа Тодева

По традиция за 24 май папа Бенедикт XVI прие на аудиенция българска държавна делегация, водена от президента Росен Плевнелиев. Папа Бенедикт XVI е отправил поздравление към българския народ, който е съумял да съхрани добродетелите и делото на светите братя Кирил и Методий, съобщават от президентството.

България е добър съсед, стабилна и прогнозируема държава, е било подчертано по време на срещата на българския президент с главата на Римокатолическата църква. Двамата са обменили мнения за икономическата ситуация в Европа. "Във Ватикана вярват, че българите са постигнали нещо, което никой друг не е успял да постгине – стабилност, която може да бъде надградена с растеж”, каза президентът Плевнелиев пред журналисти. Такъв не може да бъде постигнат с нови дългове, припомни държавният глава и подчерта, че върху бъдещите поколения българи няма да има дългова тежест, каквато сега трупат много страни в Европа. Младото поколение обаче трябва да участва в разговорите за излизане от кризата, коментира президентът.

Росен Плевнелиев е подновил поканата към папа Бенедикт XVI да посети България в удобно за него време. От страната ни Светият отец може да отправи силно послание като от остров на стабилност към почти 2 милиарда души на планетата.

Част от уникалните документи, свързани с българското историческо минало, които се съхраняват във Ватикана, да бъдат регистрирани по процедурите на ЮНЕСКО като част от световното нематериално културно наследство, е предложил президентът Плевнелиев по време на срещите си в Светия престол. Трябва да показваме историята си, защото имаме с какво да се гордеем, заяви още Росен Плевнелиев пред медиите.

Българският държавен глава дари папа Бенедикт XVI с реплика на иконата Архангелски събор от 1836 г. от Димитър Зограф. Оригиналът на иконата се съхранява в Пловдивската света митрополия. Във Ватикана президентът се срещна и с държавния секретар кардинал Тарчизио Бертоне.

По-късно в Рим Росен Плевнелиев се поклони на гроба на Св. Кирил в базиликата "Сан Клементе”. Президентът поднесе цветя в базиликата "Санта Мария Маджоре” и на паметника на Иван Вазов.

Водещи

Най-четени