Пари, хвърлени на тротоара, обещания - на вятъра 18.12 | 19:05

Вместо наклон или рампа, човек с увреждане ще преодолява три стъпала

От Елена Коцева

Преди няколко седмици разказахме за пореден трети ремонт на тротоар в един от крайните квартали на София. Община "Подуяне" беше намерила средства, за да ремонтира тротоар в задната част на бизнес сграда на фирма "Джесика".

Това беше третият поред ремонт, след като собственикът и инвеститор на сградата два пъти вече е изграждал подхода към сградата. Явно според критериите на общината - неуспешно.

Тогава говорихме, както със собственика на сградата Марин Доков, така и със служителя в община Подуяне, който отговаря за извършваните ремонти – архитект Ватева. Пак тогава тя ни обясни, че ремонтът се налага в името на обществения интерес, тъй като предишното изпълнение (начинът, по който фирма "Джесика" е изпълнила предписанията) не отговаря на изискванията.

Също тогава архитект Ватева заяви, че ремонтът, който се прави от общината, е съобразен с техническите параметри за достъпност на средата за хора с увреждания.

Проверка на iNews на място, за да видим изградената възможност за хора с увреждания, показа, че ремонтът на тротоара е вече приключил, но вместо рампа се натъкваме на стъпало.

Не едно, а цели три стъпала. Едното препятствие при влизане в сградата на ул."Дунавски лебед" и от първи поглед се вижда, че то не е по силите на човек с патерици, например. Не се и опитваме да си представим как входа на сградата би бил достъпен, ако човек се придвижва с инвалидна количка.

По думите на инженер Ватева Столична община ще изисква похарчените пари да й бъдат възстановени от собственика. В Столична община обаче не знаеха за тези намерения. Марин Доков също не беше наясно с това, но преди дни е получил покана за съставяне на акт за административно нарушение.

Междувременно в редакцията получихме и отговора на Столична община за стойността на ремонта на тротоара на кръстовището на улиците "Дунавски лебед" и "Станислав Доспевски":

"В дирекция Транспортна инфраструктура има писмо от кмета на р-н Подуяне, с множество жалби от граждани, с молба да се ремонтира тротоара така, че да се осигурят необходимите нормативни изисквания за пешеходно движение. Ремонта е възложен по линия на текущия ремонт на пътната инфраструктура в IVТА зона. Изпълнява се в момента и приблизителната му стойност е 30 000 лева."

И макар, че не можем да не се съгласим, че наклонът, който се получава при денивелацията между бул. "Ботевградско шосе" и улиците на квартала, се неутрализира вече със стъпала и равен тротоар, не можем да не зададем въпрос и за стойността на ремонта.

И най-вече за това дали тези 30 000 лева са били спешно нужни там, за тези 15-20 метра тротоар, а не например за неизползваемите в момента подлези на "Ботевградско шосе", за да тичат живеещите в квартала през платното.

Кое ли е от по-голям обществен интерес и какви са критериите, по които се определя къде да бъдат вложени  средствата от данъците, които плащат всички български граждани?

Водещи

Най-четени