Парламентът ни ще помага на Белград да се готви за членство на ЕС 11.09 | 12:36

Председателят на Народната скупщина на гости на Цвета Караянчева

От iNews.bg

Възможностите за задълбочаване и разширяване на парламентарното сътрудничество и за оползотворяване на натрупания от България опит в хармонизирането на националното законодателство с това на ЕС бяха сред основните теми, които обсъдиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович. Председателят на сръбския парламент е на двудневно официално посещение в България.

България и Сърбия имат много добри отношения, които се развиват динамично в последните години, подчерта Караянчева. Тя изрази увереност, че сътрудничеството между парламентите на двете страни ще продължи да се задълбочава и заяви, че българските парламентаристи са готови да подпомогнат Сърбия със своя опит в хармонизирането на националното законодателство с това на ЕС.

Щастливи сме, че България успя да постави темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани в дневния ред на ЕС, заяви Цвета Караянчева. Радваме се, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС Сърбия отвори две нови преговорни и сме готови да споделим своя опит във всички сфери от този процес, подчерта тя.

Председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович благодари на България за подкрепата и помощта, която страната е оказала за европейската интеграция на Сърбия. Тя изрази надежда, че по-доброто сътрудничество между депутатите от парламентарните на двете страни и конкретно на тези от комисиите по европейски въпроси ще подпомогне по-бързото интегриране на Сърбия в ЕС.

За България е много важна темата за българското национално малцинство в Сърбия, подчерта председателят на Народното събрание и добави, че отношението на Сърбия към него ще подпомогне развитието на двустранните отношения между двете страни.

Мая Гойкович посочи, че Сърбия е постигнала много през последните години в сферата на законодателството, свързано с малцинствата. Българското национално малцинство е мост за сътрудничество между двете държави, отбеляза тя. Новата учебна година започнахме със завършени, преведени и отпечатани нови учебници за българското национално малцинство, добави председателят на сръбския парламент.

Като приоритетни сфери на сътрудничеството между България и Сърбия председателите на двете законодателни институции откроиха транспорта, енергетиката, стопанството, туризма, културата и образованието. Много важно е да подкрепим правителствата да изпълнят инфраструктурните проекти, които ще подобрят свързаността и ще създадат добри условия за развитие на контактите и съвместните инициативи между представителите на бизнеса, подчерта Цвета Караянчева.

Председателят на Народното събрание посочи, че през тази година в Сърбия е бил отбелязан 24 май – Ден славянската писменост и култура и изрази надежда, че този празник ще бъде обявен за официален в Сърбия, какъвто е в България. Председателят на Народната скупщина на Сърбия подари на председателя на българския парламент извезана със златни конци кирилска азбука и подчерта, че това е символичен знак за още един празник, който Сърбия и България ще честват заедно. Реплика на звънеца, с който преди близо 140 години е било открито Учредителното събрание във Велико Търново, подари Цвета Караянчева на председателя на сръбския парламент.

Мая Гойкович отправи покана към председателя на Народното събрание да участва догодина в Сърбия в отбелязването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между двете страни.

Водещи

Най-четени