Патриархът: Лидерът трябва да бъде слуга и раб 04.07 | 17:49

Негово Светейшество даде интересна рецепта за успешно лидерство

От Филипа Тодева

Бог поставя някого за лидер не за да задоволява той личните си амбиции и цели, а за да послужи за благото на онези, над които е поставен. Издига го не за да господарува над тях, а за да им бъде слуга и раб.

Това каза Негово Светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит в словото си, след като беше отличен с "Почетен знак "Стефан Стамболов" за лидерски принос към българската държавност.

Негово Светейшество предложи богословско разсъждение върху темата за лидерството, предаде БТА. 

В него главата на Българската православна църква подчерта, че лидерът от Новозаветното време трябва да приема своя пост като възложено му от Бога служение на ближните.

Да бъде човек, който се грижи не само за своето добруване, а за благоденствието на онези, грижата за които му е възложена. Да бъде винаги на разположение, готов да послужи.

"Ето такъв трябва да бъде истинският лидер – отдал напълно себе си на волята Божия и на грижата за поверените му от Него хора. При това не по принуда, а доброволно", каза той.

Патриархът подчерта, че липсата на смирение у един лидер, липсата на достатъчно вътрешна сила, за да преодолее себичните си желания, своя егоизъм, гордост, егоцентризъм, тщеславие, са непреодолима пречка той да прояви истинска загриженост за поверените му души и да долавя техните нужди и потребности.

По думите на патриарх Неофит липсата на смирение е пречка и за нещо друго, което е от изключителна  важност за един добър лидер – способността да се вслушва в другите, да се учи, да приема съвети, напътствия и критики и да се съобразява с тях.

Водещи

Най-четени