Пенсионерите няма да мизерстват с по-ниски пенсии, успокои Христосков 23.09 | 15:08

Отрицателната инфлация ще се компенсира с нарастване на средния осигурителен доход

От Христина Рафаилова

Възрастните хора няма да мизерстват с по-малки пенсии догодина. Служебният социален министър Йордан Христосков успокои, че тези плащания няма да бъдат намалени. По-рано беше разпространена новината, че пенсиите ще бъдат намалени заради отрицателната инфлация, чийто размер се отчита при индексацията на плащанията за възраст с швейцарското правило. 

Социалният шеф коментира пред БНР, че очакваната дефлация ще е около 1%, но за сметка на това ще има увеличение на средно осигурителния доход с 4,8 на сто. Това ще гарантира според него, че няма да има намаляване на пенсиите, нито замразяването на размера им.

Христосков обясни, че бизнесът и синдикатите са договорили минимални осигурителни прагове в над половината икономически дейности през 2015 г., като ръстът е средно 4,2 на сто. Това ще доведе до влизането на 36,2 млн. лв. в осигурителните фондове. Той заяви, че ще наложи същия процент и в дейностите, където няма споразумение.

Ако се разпростре административно договорения процент от 4,2 на сто нарастване, тогава ефектът ще бъде 49 милиона. Практиката е показала, че нито намалява заетостта от увеличението на минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата, нито нараства безработицата. Ако всички тези пресмятания се сбъдваха, сега безработицата трябваше да бъде 50 на сто.

Водещи

Най-четени