Пенсионерски протест в Сливен срещу високите местни данъци 17.10 | 13:14

Кметът внася предложение за увеличаване на таксата за смет и намаляване на данък сгради

От Ростислава Иванова

Стефан Радев, кмет на Сливен, днес започна работния си ден с освирквания и протестиращи пред сградата на общината.

Близо 150 души, предимно пенсионери, излязоха на протест. Издигаха плакати с искания да се намалят местните данъци и гробищните такси, по-ниски цени на синята зона и водата, както и да не се закрива кожният диспансер.

Според протестиращите, Сливен е град с ниски доходи, но с едни от най-високите местни данъци.

Радев направи опит да обясни решението на съветниците, но беше посрещнат от освирквания.

Пред bTV, той заяви, че не се притеснява от протестиращите и редовното заседание на съвета е минало успешно.

Общинският съвет на Сливен реши да намали данък сгради от 3,2 на 2,7 промила. Все още се обсъждат предложението за зониране на населените места. До сега таксата е била еднаква за цялата община. Жителите на града ще плащат вместо по 0,9 промила върху данъчната оценка на жилищните си имоти по 1,05 промила, в селата – 1,8 промила. Увеличението за нежилищните имоти е от 1,2 на 1,5 промила за града и 2,35 – за селата.

Според кмета на Сливен, зонирането няма да доведе до драстично увеличение. По-високият размер на таксата се компенсира от по-ниските данъчни оценки на имотите.

При увеличаване на таксата за битови отпадъци, доплащането от бюджета ще намалее с около 800 хил. лв. В същото време данък сгради ще намалее с 0,15 промила за жилищните и 0,05 – за нежилищните имоти, коментира радио "Фокус" - Сливен.

Водещи

Най-четени