Перник скочи срещу градоначалника си Росица Янакиева 28.03 | 16:49

Яйца полетяха срещу сградата на общината заради изсичане на гора в Голо бърдо

От Цанка Донкова

Перник скочи срещу градоначалника си Росица Янакиева. Около 100 човека, предимно младежи са протестирали пред Община Перник. Недоволство им е било насочено срещу констатирано от тях изсичане на дървета от гора в Голо бърдо, съобщава в. "24 часа".

Недоволните са поискали оставката на кмета Росица Янакиева и общинските съветници, както и пълна ревизия на управлението. Някои от тях са изразили готовност да останат в палатки пред сградата на общината, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Протестиращите са разпънали и огромни транспаранти гласящи: "Оставка на кмета на град Перник и общинските съветници” и "Долу ръцете от Голо Бърдо”. Младежите са скандирали също: "Вън крадците от Общината!”, "Долу кметицата!”, "Оставка!”, "Съсипахте града!”, "Върни парите”.

Недоволните са хвърляли и яйца срещу сградата на общината, гърмяли са бомбички, заради което е имало и пререкания с полицията.

Към протестиращите младежи по-късно през деня са се присъединиха и работници от фирмата, която чисти града. Няколко боклукчийски камиона са били паркирани до общината. Двама души пък са били задържани след безредиците, а плътен кордон от полицаи е пазел кметицата на Перник.

В съобщение от пресцентъра на общината, изпратено до медиите се казва, че с решение на Общинския съвет процедурите и ползването на дървесина през 2013 и 2014 година са определени на 6000 куб. м. Във връзка с възникнало недоверие, служители на регионалната Дирекция по горите на 27 март тази година са извършили проверка в един от районите с общинска гора, при която не са констатирани нарушения.

"Предписано е и разпоредено в срок до 5 април да се извърши пълна инвентаризация на насаждението от служители на регионалната Дирекция по горите в Кюстендил, с резултатите от която да бъдат запознати медиите и гражданите", се казва още в съобщението.

Водещи

Най-четени