Перничани пиха горчиво протестно кафе 11.09 | 12:12

Протестният жест е насочен срещу поставянето на праг от 2 000 лв. на помощите за бедстващи

От Андриян Георгиев

Перничаните, които излязоха на протест днес (11 септември) пред сградата на областната администрация, пиха горчиво протестно кафе. Хората са пострадали от земетресението на 22 май.

Протестният жест е насочен срещу поставяне на ограничителен праг от 2 000 лв. на помощите за бедстващи след трусовете граждани, обясниха от инициативния комитет на пострадали от земетресението. По данни на комитета 101 души вече са получили средства в размер от 600 лв. до 2 000 лв. Според хората поставянето на праг сега е проява на дискриминация. 

Протестиращите отправят посланието си към вицепремиера Симен Дянков, като припомнят негово твърдение в парламента, че имало осигурени 80 млн. лв. за бедствия и аварии. Той и министър Лиляна Павлова обещаха, че ще бъдат подпомогнати всички бедстващи граждани, заяви Валентин Пешев от инициативния комитет, цитиран от БТА.

Недоволните недоумяват защо ограничението се поставя три месеца по-късно и искат отговор дължи ли се това на недостиг на пари.

Социални помощи по 325 лв. са получили 6 078 граждани, заяви заместник-областният управител Радослав Йорданов. Досега в Междуведомствената комисия са подадени документите на 8 500 души, по-голяма част вече са обработени.

Днес се назначават 120 души, които ще помагат за публични сгради и възстановяване на домове на социално слаби граждани. На гражданите, обитаващи стари минни жилища, е дадена възможност да ги закупят на цена от 1 000 лв. до около 4 000  лв., обясни Йорданов. По думите му 80 на сто от живеещите там са самонастанили се роми.

"Въпреки това се опитваме максимално да помогнем на хората без покрив и ще ги настаним в общински и  държавни сгради", обеща Радослав Йорданов.

Заместник-областният управител на Перник призова българите да бъдели по-съпричастни с обявената днес дарителска кампания, защото хората от региона имали нужда от тяхната помощ.

Водещи

Най-четени