Перничани уплашени от нова прогноза за силно земетресение 29.05 | 08:50

Жена-сензор публикува предсказания за нов силен трус - заканват й се със съд

От Кремена Бедерева

Нова прогноза за силно земетресение отново уплаши перничани. Седмица след силния трус в района самопровъзгласила се за жена-сензор Мая Попова публикува прогноза за предстоящо ново земетресение, съобщава Дарик радио.

"Опасявам в следващите няколко дни и до две седмици най-късно на територията на страната да има СИЛЕН ТРУС, съпоставим с досегашните стойности. Вероятни дати - до четири-пет дни 27-28-29-30-31 МАЙ...И НЕ ПО-КЪСНО ОТ 5-10-15-ти ЮНИ. Оставям ви с надеждата че всичко ще се размине с по-малки осезаеми трусове и скоро ще си отдъхнем”, е написала Попова. (бел.ред. Запазен е оригиналният правопис).

Жителите в областта, уплашени от подобни информации, вече са депозирали стотици жалби до кмета на Перник Росица Янакиева. Хората са готови да подведат Попова под съдебна отговорност заради публикациите й.

Това всъщност няма да е прецедент в съдебната пракика. Преди четири години Емил Лещански създаде паника в Хасково с прогнозите си за разрушително земетресение по Великден. Тогава той бе обвинен по чл. 326 от Наказателния кодекс за разпространяване на невярна информация.

Същевременно директорът на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов каза пред bTV, че земетресението не е толкова страшно, колкото околната среда и по-точно сградите.

Той добави, че при по-силен трус може да се стигне до по-тежки последици със сградния фонд в страната. Николов е убеден, че предварителната подготовка помага много при евентуално земетресение. Друго важно нещо е хората да запазят самообладание.

Според него мащабите на природните бедствия са по-сериозни, тъй като много хора живеят в рамките на един град и това е предпоставка за повече жертви.

Николов добави, че следващият месец ще се проведе учение за справяне с природно бедствие. Ще се имитира покачване на водите на Дунав и заливане на част от градовете по реката.

Водещи

Най-четени