Пет дни почивка за Коледа, и на 27-ми няма да се работи 01.12 | 18:02

Само два работни дни ще има между Рождество и Нова година, почивните ще са общо осем

От iNews.bg

Цели 5 дни почивка ще имат българите около предстоящата Коледа. Последният работен ден за хората ще е петък, 22 декември, а след това ще трябва да се появят на работа чак на 28-ми. И то само за 2 дни, след което ще почиват още три заради Нова година. Ако случайно някой трябва да се появи на работа на 27-ми декември, шефът му ще трябва да развърже кесията и да плати поне двойно за този ден, уточняват от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ).

Във връзка с многото постъпили там запитвания кои са почивните дни по време на Коледните и Новогодишните празници и как се заплаща трудът, положен на тях, от ИА ГИТ информират, че 27 декември 2017 г. е неприсъствен ден. Официалните празници през годината са регламентирани в Кодекса на труда. Там е разписано изрично, че "когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. Празничните дни за Коледните празници т.г. са 24, 25 и 26 декември. А 27-ми е неприсъствен, поради факта, че 24-ти съвпада с почивен ден – неделя. За празничен ден във връзка с Новогодишните празници е обявен само 1 януари, който е понеделник.

Така излиза, че от 22-ри декември натам хората ще имат само два работни дни до края на годината – 28 и 29 декември. Всички останали ще са почивни. Реално няма да ходим на работа общо 8 от 10 последователни дни. Ако някой си пусне и два дни отпуск, ще може да изкара една почивна десетдневка. На работното си място след Нова година ще трябва да се появим на 2 януари.

По отношение на заплащането на труда за неприсъствения ден - 27 декември, са съотносими регламентите за работа в почивни дни. Размерът, с който трябва да бъде увеличено дневното възнаграждение, зависи от начина на отчитане на работното време – подневно или сумирано, както и дали лицето работи на ненормиран работен ден. Във всички случаи – независимо от начина на отчитане на работното време, трудът, положен на официален празник, се заплаща с минимум 100% увеличение. Самият начин на отчитане на работното време – подневно или сумирано, както и дали лицето работи в условията на ненормиран работен ден, имат значение при заплащането на извънредния труд, положен в празнични и почивни дни.

Ако работното време се отчита подневно или лицето работи на ненормиран работен ден, положеният труд в празнични дни винаги е извънреден и също се заплаща със 100% увеличение. Така работникът или служителят трябва да получи увеличение на дневната си надница в четворен размер – удвоен размер на трудовото възнаграждение за работа на официален празник и удвоен размер за положения извънреден труд. Работата за тези лица в почивни дни, в случая и на неприсъствения 27 декември, също е извънреден труд. В този случай обаче надницата се увеличава с минимум 75% - само за положения извънреден труд.

При сумирано отчитане на работното време извънредният труд се изплаща с 50% увеличение, но едва в края на отчетния период, ако бъде отчетено полагането на такъв. В този смисъл самото полагане на труд в празничен и почивен ден не означава непременно полагане на извънреден труд и съответно той не се заплаща с увеличение. За работа в дните на официални празници, работниците и служителите, за които е въведено сумирано изчисляване на работното време, имат право да получат не по-малко от удвоения размер на трудовото си възнаграждение, т.е. не по-малко от две надници. При полагане на труд по график при въведено сумирано изчисляване на работното време на неприсъствения 27 декември, законът не предвижда увеличение на възнаграждението. 

Водещи

Най-четени