Петър Витанов: Противник на БСП не е ЕС, а българското правителство 19.04 | 10:00

То не се възползва от възможностите, които Съюзът предоставя, смята вторият в евролистата на БСП

От iNews

Противник на БСП не е ЕС, а българското правителство , което не се възползва от възможностите, които Съюзът предоставя и твърди, че правителството е добро в усвояването на средства, но с тях  не решава проблемите, не създава реална икономическа перспектива и затова образът на Европа в България е като в криво огледало". Това заяви в Ямбол при среща с клуб "Левите интелектуалци” и младежи кандидатът за евродепутат на "БСП за България” Петър Витанов.

Той бе категоричен, че БСП не е антиевропейска партия и припомни, че по времето на Георги Пирински,като външен министър, е подадена молбата за членство, а при правителството на Сергей Станишев България беше приета в ЕС.

"Без ЕС ще е по-зле за България, защото ако се затворим в националните ни граници, това ще означава да се затворим в собствената си бедност", допълни още Петър Витанов.

Той уточни, че целта на БСП е да промени ЕС и да го върне към първоначалните му ценности- като справедливост, солидарност и равенство.

Кандидатът за евродепутат каза още, че трябва да се преодолеят и огромните неравенства между държавите и да се възстанови солидарният подход за общо справяне с проблемите.

Според него  промяната на ЕС преминава и през промяна на България. "Тези избори са шанс да бъде свалено от власт правителството на ГЕРБ, защото победа над тях ще покаже друго разпределение на политически сили в страната", коментира социалистът.

Кандидатът за евродепутат Тодор Стоилов изтъкна, че за ЕС е важно да има смяна на управляващата партия и да победи лявото, защото нещата не вървят на добре.

Той цитира проучване, според което за първи път след Втората световна война хората твърдят, че сегашното поколение живее по-зле от предишното и не вярва, че следващото поколение ще живее по-добре от тях. 

Той изтъкна, че най-големите проблеми са кадрите и правосъдието. "Повече от 10 години България е член на ЕС, но през тях тя не мръдна от челните места в най-негативните класации?", припомни той.

По думите му за същия период брутният вътрешен продукт на страната се е повишил 3,6 пъти, а средната работна заплата се е увеличила само с 46 %. "При влизането на страната в ЕС преките чуждестранни инвестиции са били 10-11 млрд. лв., а през 2018 г. – 800 млн. лв. и за поредна година най-голям инвеститор са сънародниците ни, които живеят извън граница с малко повече от 4 млрд. лв.", заяви той. Спорд него европейските средства, които се усвояват, са големи, но те облагодетелстват близки до властта фирми.

Според Тодор Стоилов  младежката гаранция е важо да се продължи, но трябва да означава насочване на средства за преодоляване на неравенствата на регионите, за да имат мотив младите хора да не мигрират.

По-рано през деня Петър Витанов се срещна със симпатизанти в Елхово и с млади хора в Болярово, а двамата кандидати проведоха срещи и в общините  Стралджа и Тунджа.

Водещи

Най-четени