Пилоните пред НДК отново приютиха контрапротестиращи 09.08 | 22:37

По-рано през деня контрапротестиращите се събраха отново пред Президентството

От Елица Елефтерова

Тази вечер на пилоните пред НДК трима от защитниците на кабинета "Орешарски" обобщиха резултатите от двете подписки. Събрани са нови 10 хиляди подписа, след като преди дни бяха внесени 327 хиляди в подкрепа на кабинета, съобщава БНТ. Срещу президента контрапротестиращите са събрали общо 50 000 подписа. От утре контрапротестът тръгва из страната, като първата му спирка е Нова Загора.

По-рано през деня контрапротестиращите се събраха за втори подред ден пред Президентството на своята импровизирана приемна за граждани под формата на театрална пародия.

Акцията е организирана от "Гражданската инициатива за нов обществен договор". Това са предимно млади хора, които се присъединяват към контрапротеста в подкрепата му към кабинета "Орешарски" и търсят обединение на българите под формата на кръгла маса за национално помирение.

Днес от Гражданската инициатива за нов обществен договор отново призоваха за диалог между протестиращите и се разграничиха от големите политически партии. Определиха хората от контрапротеста като свои съмишленици, но уточниха, че те самите не играят контра.

"Какво значение има контрапротест, антиправителствен протест - всички сме българи и всички се борим за благото на тази държава. Всеки има различни каузи, но общата кауза е България", казаха те. "Когато има натиск, правителството вече знае, че няма право на надменност - това, което бяхме свидетели на много правителства и много премиери, които си отидоха", добавиха още те.

Отново пред Президентството беше отворена театралната приемна на издигнатия за държавен глава Йоло Денев. Инициатива, поднесена с тъжна ирония, както днес уточниха организаторите.

Организаторите настояха и за ревизия на целия преход, прозрачност на институциите, ново антимонополно законодателство. Те определиха улицата като събудил се коректив на властта и призоваха за постигане на социалните искания от февруарските протести.

 

Водещи

Най-четени