Пламна "Син сити" в центъра на София 26.03 | 15:55

Сградата на бившето чалга заведение е паметник на културата

От iNews.bg

Гори покривът на бившето нощно заведение "Син сити" в центъра на София, съобщиха за нова телевизия от пожарната. Сградата се намира на ъгъла на бул. "Христо Ботев" и бул. "Александър Стамболийски".

На мястото пристигнаха няколко пожарни коли. От известно време сградата не се използва, има планове за превръщане на мястото в хотел.

Във Facebook групата "Забелязано в София" бяха публикувани кадри от пожара.

Сградата, в която се намираше Син сити, е определена като архитектурно-строителен паметник на културата, категория "за сведение", на 3 юли 2003 г. с протокол на Националния съвет за опазване на паметниците на културата към МК.

Същото е вписано и в протокол на Общински експертен съвет по устройство на територията към решение за Изменение на плана за регулация и застрояване за три УПИ - V за озеленяване, VІ за административна сграда и VІІ, за кв. 210, м. Западно направление - проектът предвижда изграждане на нова сграда, висока 12, 8 и 9 етажа и не предвижда запазване на съществуващата. Одобрен е от главния архитект на 18 ноември 2003 г. - постът тогава заема арх. Стоян Янев. 

Водещи

Най-четени