Планираните полети на Ryanair до Пловдив няма да започнат 17.02 | 11:57

Линията до Жирона трябваше да тръгне в края на март

От Нели Минчева

Нискотарифната авиокомпания Ryanair отмени планираното си петгодишно споразумение с летище Жирона в Барселона, в резултат на което се отказва от 18 свои линии.

Сред тях са и планираните полети между Пловдив и Жирона. Те трябваше да започнат в края на март, като билетите вече бяха излезли в продажба.

От пловдивското летище съобщават, че очакват предложение от Ryanair за алтернативна дестинация. "Авиокомпанията ще се свърже с всички клиенти, които вече са закупили билети", се посочва на сайта на аеропорта.

Според съобщение на превозвача новата местна управа в Каталония е отказала да утвърди споразумението с Ryanair, сключени през декември миналата година.

Като част от споразумението Ryanair предвиждаше да изгради база за 11 свои самолета в Жирона, да оперира 64 линии и да превозва 4 млн. пътници на година.

В резултат на пропадналите преговори до края на този месец компанията ще намали операциите си в Жирона със съответно следните числа: пет самолета, 18 маршрута, както и намалена честота на полетите по други 17 линии.

Това ще доведе до около 100 по-малко полета на седмица, а трафикът ще падне от 4 млн. до 2,3 млн. пасажери годишно.

Освен Пловдив, останалите засегнати дестинации с напълно отменени полети са: Орхус, Дюселдорф, Гданск, Хамбург, Ибиза, Кришанстад, Ланзароте, Лил, Лондон, Мадрид, Осло, Перуджа, Поатие, Севиля, Шчечин, Тенерифе и Вастерас.

Водещи

Най-четени