Плащаме 3 млн. лв. на Брюксел за превод по време на председателството 19.09 | 15:52

Лиляна Павлова подписа споразумение с шефката на дирекция „Устни преводи“ към ЕК

От iNews.bg

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и Генералният директор на служба "Устни преводи" на Европейската комисия Флорика Финк-Хоойер подписаха днес Споразумение за административно сътрудничество. С него се осигурява симултанният превод за събитията на най-високо ниво, предвидени в календара на Българското председателство. Предвижда се осигуряването на достатъчно на брой акредитирани преводачи с опит, които да гарантират качеството на превода и поверителността на предоставените им документи и съдържанието на съответните заседания.

С Решение на Министерския съвет от 7 септември правителството упълномощи министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова да сключи споразумение с Генерална дирекция "Устни преводи" на Европейската комисия. Разходите за преводи от ГД "Устни преводи" към ЕК са предвидени в ПМС №67 от 2017 г. в размер до 3 млн. лв. Комисията редовно осигурява устни преводачи по време на срещите на високо равнище на министрите, които се провеждат в държавите, председателстващи ЕС. ГД "Устни преводи" е службата на Европейската комисия, която отговаря за устните преводачески услуги и организацията на конференции, включително технически услуги, и осигурява преводачи за около 11 000 заседания годишно.

"Осигуряването на добър устен превод е една от основните задачи, свързани с организацията, и аз съм убедена, че професионализмът на преводачите от Комисията ще допринесе за успеха на Българското председателство‟, коментира Павлова след подписването. От своя страна генералният директор на службата Флорика Финк-Хоойер заяви, че служителите в екипа й са напълно готови да подпомогнат България по време на първото ѝ председателство на ЕС. "Нашите преводачи осигуряват устен превод с най-високо качество по пълния набор от теми, свързани с политиките на ЕС. Така нашата служба спомага за прозрачността в създаването на политики и приближава ЕС до неговите граждани, отбеляза тя.

Водещи