Плащаме забавени данъци на Германия догодина 12.10 | 11:55

МнВР дава 14 млн. лева за ремонт на посолства

От Ралица Стоянова

През 2013 година България ще изплати на Германия над 7 млн. евро заради данъци, забавени от 1990 г. Това съобщава министърът на външните работи Николай Младенов на правителственото заседание в сряда, става ясно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет.

Как искаме от нашите европейски партньори в Европейския съюз да ни подкрепят за Шенген, за едно, за второ, след като ние се държим по този начин към тях”, казва Младенов. 

Министерство на външните работи ще инвестира 14 млн. лева в подобряване на базата на посолства по света. "Затрупани от години, десетилетия наред хвърлени върху главата на българската държава да управлява безкрайно неефективни имоти, които ни водят разходи по цял свят”, казва Младенов.

Тези проблеми са трупани с години и трудно могат да бъдат изчистени за една или четири години, но постепенно ще се изчистват, обяснява външният министър.

"През следващата година трябва да приключим с бавното и трудното оздравяване на българската икономика. Защото през годините на тройната коалиция и преди това българската икономика съществуваше в някакво пияно състояние – евтини пари, бързи печалби, тук далавери, там далавери, директни договаряния на договори, които от 50 хиляди лева стават 7 милиона в евро и т. н.", казва Младенов.

"Положението не е розово и трябва да следим внимателно какво е състоянието на страните около нас, защото рискът оттам е много голям, особено в рамките на следващата година", казва министърът на външните работи.

Водещи

Най-четени