Плащаме само през банка дори и хубав телевизор 22.06 | 14:02

Забраняват да си купуваме в брой всичко по-скъпо от 1000 лева

От iNews.bg

В близко бъдеще българите няма да могат да си купят с пари в брой дори по-хубав хладилник или телевизор. Причината е, че държавата забранява плащанията кеш, ако сумата е по-висока от 1000 лева. Това става чрез изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които парламентът гласува на първо четене.

Депутатите приеха промяната да се случи на няколко стъпки. В момента ограничението за плащания в брой е 10 000 лева. Още от 1 август обаче този лимит пада наполовина. Така след по-малко от 2 месеца вече ще можем да си купуваме неща в брой за не повече от 5000 лева.

След Нова година пък ограничението вече ще бъде валидно за суми до 3000 лева. Срещу толкова пари сделките ни няма да минават през банка в рамките на година. От 1 януари 2019 г. обаче в България всички плащания за повече от 1000 лева ще бъдат абсолютно забранени, предаде Нова телевизия.

Мотивите на вносителите на законопроекта са, че тази мярка ще бори сивата икономика. Противниците обаче са на мнение, че тя ще ощети гражданите и бизнеса, а реално ще обслужи "банковия картел”.

Преди промените в закона да бъдат гласувани, предложението предизвика сериозен спор между опозиция и управляващи, но и част от подкрепящите правителството застанаха срещу измененията. "Ние няма да подкрепим", обяви от трибуната Георги Търновалийски от БСП. "Не ви ли е срам! Ние се опитваме да се борим със сивата икономика, а вие?", гневно попита Менда Стоянова от ГЕРБ. "Вместо да се облекчат гражданите и бизнесът, ще ги натоварим още повече", изрази мнението си Дора Христова от "Воля".

Водещи

Най-четени