Плащаш 150 лв. и ставаш висшист 06.03 | 12:46

Задържаха двама плевенчани за изготвяне на фалшиви дипломи

От Филипа Тодева

Досъдебно производство е образувано срещу двама плевенчани, изготвяли неистински документи. Двамата – на 45 и 47 години, "влезли в бизнеса” с изготвяне на фалшиви документи от около два месеца, допълва МВР. Оттогава те били и в полезрението на разследващите.

Спецполицаите установили, че мъжете работели заедно, свързвала ги и идентичната им биография – криминално проявени за съставяне на неистински официални документи и преправяне на съдържанието им.

Те изготвяли дипломи за основно и средно образование от различни училища предимно от областите Плевен и Враца.

Свидетелствата за висше образование били най-вече от икономически институти. Цената на различните фалшификати варирала в зависимост от тяхното съдържание – дипломите за основно образование търгували по 30 лева, а за по-високите степени достигали до 150 лева, констатирали криминалистите.

Клиентите и пазарът им били из цялата страна.

Вчера, под ръководството на районната прокуратура, е извършено претърсване на два адреса в Плевен. Там са открити множество неистински дипломи за средно и висше образование, удостоверения, бланки и други документи на различни институции и организации.

Намерени са още печати, пълномощни с печати и подписи на нотариуси, но невписани в нотариални дневници, удостоверения за липса на задължения с печат и подпис, подпечатани празни бланки от различни институции.

В хода на процесуално-следствените действия са иззети и компютърна конфигурация, сканиращо устройство, два принтера, преносим хард диск и множество СД, използвани за съставянето на неистинските документи.

Водещи

Най-четени