Плевнелиев връчва на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство 05.11 | 07:08

Въпросителните кой влиза в МС остават

От iNews.bg

Първата  политическа сила  стартира официално днес да реди бъдещия кабинет, който  ще  управлява държавата. Очаква се президентът Росен Плевнелиев да връчи  проучвателен мандат за формиране на правителство. 

 Миналата седмица държавният глава  започна консултации  с парламентарно представените партии, като първо се срещна с най – малката – АБВ. 

Днес е ред на хората на Борисов да се консултират с  Плевнелиев, като срещата вероятно ще завърши с връчването на мандата. 

Вчера (4 ноември)  ГЕРБ и Реформаторския блок постигнаха съгласие след дълги  и трудни преговори  са съвместно управление начело с Бойко Борисов. 

Двете формации отказаха да обявят официално  персоналния състав на бъдещия кабинет. 

В публичното пространство обаче беше разпространен проектът за правителство, като според него   лидерът на ГЕРБ ще има трима заместници -  Румяна Бъчварова, Меглена Кунева и Томислав Дончев. 

Вероятно  МВР ще бъде оглавено от бившия зам.  - вътрешен министър Веселин Вучков. 

Даниел Митов, който е част от състава на служебния кабинет, ще запази поста си и ще остане начело на българската дипломация.

За министър на икономиката се спряга лидерът на СДС Божидар Лукарски, а на финансите – Владислав Горанов, който бе заместник-министър в предишния кабинет на ГЕРБ.

Бойко Борисов отново ще се довери на Томислав Дончев да ръководи работата по усвояването на европейските фондове, както и на Делян Добрев, който ще поеме енергетиката.

В ресора "регионално развитие" за втори път министър ще бъде Лиляна Павлова, а Министерството на транспорта поема пак Ивайло Московски.

Човек на Реформаторския блок – Петър Москов ще бъде министър на здравеопазването.

Начело на просветното ведомство ще застане проф. Тодор Танев от Реформаторския блок, а на правосъдието ще остане служебният министър Христо Иванов.

Макар да твърди, че не е ясно дали ще е министър и дали АБВ ще участва в управлението, за бъдещ социален министър се спряха Ивайло Калфин.

Ресор "земеделие" поема бившата шефка на комисията по земеделие от 42-то НС Десислава Танева, а Министерство на отбраната – Николай Ненчев.

Министър на туризма ще бъде Иво Маринов, на околната среда – Ивелина Василева, на културата – Вежди Рашидов, а спортното ведомство поема Красен Кралев.

Най-четени