Плевнелиев иска нови избори – в името на имиджа 05.07 | 15:50

"Aко имиджът на държавата не е добър, няма инвестиции, няма доходи", каза президентът

От Филипа Тодева

Държавният глава Росен Плевнелиев поиска нови избори. Макар че правомощията на държавния глава по Конституция са ограничени, Плевнелиев настоява за предсрочен вот и изтъква, че никой не може да го убеди, че изборите ще са нещо лошо.

"Конституцията не ми позволява да заемам страна на една или друга партия, както и кога да има избори и да се дадат оставки. Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо. Това е единственият способ за развързване на най-големия възел. Единственият демократичен изход са избори", каза държавният глава.

Той застава на страната на протестиращите, като изтъкна, че техните протести били за ценности и промяна.

"Това ще се познае по делата. Има голяма опасност политическите субекти да нагнетят напрежението чрез протести, контрапротести, компрометирани кампании.

На дебатите в Европейския парламент за България чухме: фалшифицирани избори, манипулации, групировки, мафии, незаконно подслушване, популизъм. Това не е България, а ако имиджът на една държава не е добър, няма инвестиции, няма доходи, няма работни места", посочи Плевнелиев.

Според него от нов Изборен кодекс няма нужда, а само от приемане на най-неотложните поправки.

"Направени бяха опити да се разграничат някои социално-икономически искания от февруарските протести от исканията на протестиращите днес. Направени бяха опити да се противопоставят българските граждани – едните бедни, а другите по-богати, със заявка за класова борба между тях, едните били от София, а в страната е друго и т.н.", твърди президентът.

Според него най-притеснителното е, че изкуствено се провокира дори етническо противопоставяне.

"Това, което гражданите не получиха през изминалите месеци на протести, е ясен отговор на техните очаквания, защото те далеч не се изчерпват с искане на оставки", твърди президентът.

По негово мнение това, което се случва през последните пет месеца, доказва, че българското гражданско общество е извървяло своя преход към демокрация и политиците ще го разберат рано или късно, по един или по друг начин.

"Аз знам какво мога и какво не мога като президент и със сигурност не мога да приема една част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не ги вижда", категоричен бе той.

Ето още акценти от изказването му:

"Гражданите няма да приемат безропотно всеки акт на политическо безсрамие само защото държавата изпълнява друго свое задължение – например да се грижи за социално слабите, да осигури повече пари за майките или да строи магистрали. Добре е, че правителството предложи пакет от социални мерки, правят се усилия да се намали цената на електричеството за гражданите, Народното събрание реши, че спешно ще работи по промени в Изборния кодекс. Но хората протестират. По българските улици и площади и през февруари, и сега се скандира "мафия" и аз питам - как управляващите, а и опозицията, разчитат това послание и какво конкретно предлагат в отговор на гражданите..."

"Големият въпрос е в тумора, който е заразил българската демокрация. Хората протестират и казват: "мафия", "монополи", "да си върнем обратно държавата на гражданите". Най-важната национална цел е да се освободим, да се оперира този тумор, да се оздрави българската демокрация. Липсата на дебат по тази тема "как" е чудовищен. Разминаването между думи и дела на политиците – също...".

Плевнелиев увери, че ще стартира дебати в Президентството за полезни стъпки, които могат да променят българската демокрация към по-добро.

Държавният глава припомни за инициирания от него КНСС. Той твърди също така, че е провел неформални консултации и разговори с парламентарно представени и непредставени политически сили, с интелектуалци, политолози, социолози, блогъри, писатели и други.

Като отдава в своето изказване голямо внимание на поведението на лидера на "Атака", който през миналата седмица влезе с пистолет и палка в НС, той заяви следното: "Трябва кауза, ако щете и червени линии – граници, които не бива да се прекрачват. Не безпринципни договорки, а ясно позициониране. Който е за това България да е достоен член на Европейския съюз - от едната страна, който нарича европейските компании колонизатори и не уважава европейския химн – от другата страна. Който е за прозрачност в институциите и назначенията на висши държавни постове – от едната страна, който е за задкулисие и безпринципни назначения – от другата страна", каза той.

Водещи

Най-четени