Плевнелиев направи нескопосан опит да скрие, че се е срещал с Путин 25.02 | 08:03

Администрацията му подчерта, че в Сочи президентът няма да има политически срещи

От iNews.bg

Президентът Росен Плевнелиев пак направи гаф. Държавният глава направи нескопосан опит да скрие, че се е срещал с руския президент Владимир Путин преди закриването на олимпиадата в Сочи.

Администрацията му "пропусна” да информира, че двамата са разговаряли очи в очи, а още при заминаването му за Русия от "Дондуков” 2 изрично подчертаха, че държавният глава няма да има никакви политически срещи, пише "Монитор".

Въпреки че президентът и неговият антураж всячески искаха да запазят в тайна рандевуто му с Путин, срещата лъсна, след като на сайта на официалния сайт на руския президент бе публикувана снимка с двамата. Там специално е написано, че Путин и Плевнелиев са разговаряли преди церемонията по закриване на зимните олимпийски игри.

Хванат натясно с поредния си гаф, в късния следобед вчера държавният глава все пак реагира с кратък коментар в Twitter.

"На прием в Сочи президентът Плевнелиев и председателят на МОК Т. Бах поздравиха домакините за организацията на зимните олимпийски игри”, гласеше краткото обяснение в профила на президентската институция в социалната мрежа, в което името на Путин удобно бе прескочено.

"Дискретността” на "Дондуков” 2 за срещата на държавния глава с руския му колега провокира недоволство сред наблюдателите.

"На Плевнелиев явно не му се говори за този разговор. В сайта на българския президент няма такава новина. Самият факт, че научаваме за срещата от руски информационен източник, докато българската администрация не е сметнала за нужно да споделя "тайната”, звучи гузно, ако не и грозно", коментира в блога си журналистът Иво Инджев.

Плевнелиев разбуни духовете у нас още със самото си заминаване за Сочи. Тогава той бе разкритикуван, че с посещението си в Русия символично "намига” към режима в Украйна, тъй като Путин е сочен за "повелителя на Янукович”. В разгара на скандала самият Плевнелиев се оправда, че е там по покана на Българския олимпийски комитет, който не можел да бойкотира.

Вчера на президентския профил в Туитър бе пуснато и друго съобщение като отчаян опит за разграничаване от разпадащия се режим в Украйна, въпреки топлата среща с Путин.

"Месеци украинците се бориха срещу един режим, който не се посвени да предизвика кръвопролития и да атакува собствения си народ. Надявам се никога повече да не видим подобни сцени на кръвопролития в приятелска Украйна”, пише Плевнелиев в социалната мрежа.

С типичния си менторски тон той не пропуска да отправи и съвети за излизане от тежката криза.

"Сега е много важно бързо да бъде съставено правителство на националното помирение с широко представителство. Сега е важно всички политици да декларират, че ще работят за запазване на териториалната цялост на Украйна и за бързи и честни избори”, се казва още в съобщението му в Twitter.

Скандалното премълчаване на срещата на Плевнелиев с Путин не е първият случай, в който президентът и администрацията му опитват да скрият активностите му.

При посещението му в Китай в средата на януари от "Дондуков” 2 държаха в неведение българските медии какво се случва. А самото посещение в азиатската страна също бе съпроводено от куп скандали. Тогава се оказа, че президентът си е подбрал приятелски кръг от бизнесмени, които да качи на самолета като част от делегацията.

Водещи

Най-четени