Плевнелиев ни изправял пред опасността да станем тепих на НАТО и Русия 08.04 | 09:35

Експерти успокоиха, че този сценарии не включва военен конфликт

От iNews.bg

Необмисленото говорене на Росен Плевнелиев изправя България пред опасността да се превърне в арена, на която НАТО и Русия да мерят сили.

Това коментират пред вестник "Репортер” международни наблюдатели, потърсени за коментар по повод събитията в Украйна.  

Експертите успокоиха, че този сценарии не включва военен конфликт, в който страната ни да бъде замесена. Ставало въпрос за струпване на сили на Алианса у нас, докато руски самолети обикалят морската ни граница. 

Именно за "повече НАТО” в страната ни призова миналата седмица президентът Плевнелиев. Според него допълнителната военна логистика може да не е под формата на изтребители или пехота – възможно било да са военни кораби или защита от кибер атаки. 

Плевнелиев вече чака в края на тази седмица в София да пристигне генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. 

Расмусен вече на няколко пъти изказа острата си позиция за действията на Русия при събитията в Украйна. Под негово ръководство Алианса прекрати всякакво сътрудничество с Москва.

Вчера британски вестник публикува обръщение на Расмусен, в което той призовава всички държави в НАТО да се противопоставят на Русия. 

"Поведението на Плевнелиев от началото на събитията в Украйна показва, че той е готов да приеме ситуация, в която България е враг на Москва”, категорични са международните наблюдатели. 

В същото време председателят на Европейската комисия Жозе Барозу изрази задоволство от факта, че през 2007 г. ЕС е приел България и Румъния

Най-четени