Плевнелиев няма да се радва на посланици-агенти на ДС 30.05 | 19:17

„Успех на Вигенин“, но президентът иска само млади дипломати

От Филипа Тодева

Радвам се, че външният министър е млад, амбициозен, компетентен. Пожелавам му от все сърце успех, но не мога да се радвам, ако завием назад към зависимостите на комунистическите служби и започнем да назначаваме посланици с принадлежност към комунистическите служби. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, предаде агенция "Фокус”.

Държавният глава твърди, че досега не е подписвал и няма да подпише назначение, което идва от зависимостите на комунистическия тоталитарен режим и неговите служби.

"Пожелавам успех на новия министър и на неговите амбиции във външната политика, но не мога да подпиша назначение на посланици, които принадлежат към ДС, заради принципите, в които вярвам. Модерна дипломация, млади и компетентни посланици – пожелавам си това", каза той.

Плевнелиев увери, че ще има много градивна и последователна позиция, защото вярва, че България имат нужда сега от работещо правителство и работещ парламент.

"Вероятно ще се наложи да наложа вето, както и в миналото съм го правил, само с аргументи, а не, за да преча на един или друг. Вероятно ще имаме спорове по много теми, но аз не се притеснявам от споровете и от противопоставянията. Притеснявам се много от тъмни зависимости, от неясни приоритети и от размити ангажименти", посочи още той.

Държавният глава призова за бързо приемане на законите, които ще осигурят реформата в сектор "Сигурност".

"Много бих искал не на парче сега да започнем да местим ГДБОП тук и там, СРС-тата тук и там, други идеи наляво-надясно. Много се надявам на интегриран подход", посочи той.

По повод свалянето на имунитета на Цветан Цветанов, той коментира, че работещи институции означават и работеща прокуратура.

 

"Много е хубаво, че имаме толкова активен, компетентен и амбициозен главен прокурор. Но още по-хубаво ще бъде, ако не е единственият, а цялата институция е активна, компетентна и си върши добре работата и нацията вижда една институция, която раздава справедливост", посочи още той.

Водещи

Най-четени